Цената на бутилката много често влияе психологически върху пиячите

Каква е разликата между виното, което струва 3 евро, и това, което е 300 евро? Вредно ли е евтиното вино? Защо някои хора ги боли глава от вино? Какво мисли науката по тези въпроси?

Според професора по енология Джеймс Харбъртсън от Университета на Вашингтон евтиното вино съвсем не е вредно. Така твърди той пред изданието “Бизнес Инсайдър”.

Не е вярно и

че евтиното вино

съдържа по-високо

количество арсен,

което може да доведе до щети за организма. За да стане това, трябва да изпием поне 2 литра вино, или 13 чаши.

През 2015 г.във Върховния съд на Лос Анджелис бе заведено дело срещу местни винопроизводители, обвинени, че произвеждат и търгуват вино с опасно високо съдържание на неорганичен арсен. Обвинението на компания, тестваща качеството на алкохолните напитки, твърдеше, че по-голяма част от евтините вина, произвеждани от определени винарски изби, съдържат повече неорганичен арсен от скъпите вина.

В крайна сметка обаче обвиненията не бяха доказани.

Каква е тогава разликата между вино, което сме си купили за 5 евро, и онова, което струва 500? В много случаи тя може да бъде най-вече на психологическо ниво. Цената се определя въз основа на много фактори – като се започне

от името на

производителя и

се стигне до сорта,

начина на стареене

и др. Много често една евтина бутилка вино може да има по-добър вкус и аромат от скъпо вино. Дали за някои хора не играе прекалено много факторът “висока цена”, определяйки дадено вино за по-добро?

Според американския професор тест с хора със завързани очи, на които се предлага да опитат скъпи и евтини вина, показва, че скъпо съвсем не е равно на по-добро, а евтино – на по-лошо. Тези, които не са експерти по вино например, не определят скъпите напитки за по-качествени за разлика от разбирачите.

Цената на дадена бутилка обаче е определящ фактор за колекционерите.

Друг въпрос, който вълнува мнозина, е защо при някои вина има по-високо количество танини. Представете си сухия вкус, който остава в устата ви при отпиването на някои червени вина, по подобие на онзи, който остава и след отпиването на определени видове чай. Ето това са естествените химически съставки, които се намират в червеното вино и в черния чай. Именно те превръщат червеното вино в по-плътно.

Танините се свързват с протеини, като например тези на слюнката, и затова чувстваме сухота в устата. Определянето на вкуса на дадено вино обаче изисква тренираност, прави се от експерти, защото в случая става въпрос и за изразяването и описването на усещанията, които предизвиква. Ако не сте експерт по вино и ви харесва на вкус и аромат това, което струва 3 евро, повече от онова, което е 30 евро, няма нищо лошо, даже е прекрасно, като се има предвид, че от това ще спечели джобът ви.

Различни изследвания доказват, че много хора изпитват

наслада от факта,

че дадено нещо –

било то вино или

храна, струва повече

и от това то им изглежда по-вкусно или добро. Тук явно влияе психологическият фактор. Така че ако ви е по-сладко, когато дадено нещо е по-скъпо, то тогава купувайте си от него. 

А каква точно е разликата между флоралните и фруктовите аромати на виното и как да ги различим? Проф. Харбъртсън предлага да си направим сами следния тест – да си вземем желирани бонбони с най-различен фруктов вкус и да ги разделим по видове, след което да ги оставим настрана. След 2 дни той съветва да опитаме със завързани очи бонбоните от различен вкус, опитвайки се да отгатнем кой точно е той. После обаче трябва да опитаме заедно два бонбона с различен вкус, пробвайки да отгатнем какъв е той. Дали ще успеем?

Същото е и с виното – когато го опитваме, не всеки от нас може да разбере какви точно са флоралните и фруктовите му аромати. И в двата случая – и при бонбоните, и при виното, става въпрос само за нещо, което не е череша или ягода, а само напомня за нея.

Ароматът на виното е определящ фактор за това, дали ни харесва, или не. В едно вино може да се омесват най-различни флорални или фруктови аромати. Дали ни харесват или не, зависи и от факта

колко време

бутилката е

останала отворена

Във всички случаи виното съдържа огромно количество химически съставки, които реагират или се променят при окисляването. Серия от химически реакции, които се извършват в момента на отварянето на бутилката, могат да променят тотално аромата на виното, когато стигне до чашата ви. Когато кислородът се смеси с феноловите съставки на виното, това води до окисляване – ако това стане прекалено бързо,може да провали питието. Така фруктовите му аромати могат само за няколко часа да се променят или влошат.

Защо някои хора

получават

главоболие,

когато пият вино?

Много често виновник за това са сулфитите, съдържащи се в повечето вина, към които може да изпитваме непоносимост. Сярата и сулфитите обаче имат мощно защитно действие и предпазват виното от бързо окисляване, което би означавало влошаване на вкусовите му характеристики.

Почти е невъзможно да се пие вино без сулфити. Част от тях се получават при ферментацията на виното, т.е. когато с помощта на дрождите гроздовият сок се превръща във вино. Много хора са чувствителни към сулфитите, които по принцип може да се намират не само във виното, но и в други продукти под формата на консерванти.

Защо трябва да

декантираме виното

В случая става въпрос за процес, свързан пряко с по-добро възприемане на уханието му, но също така и с утаяването на твърдите частици, които може да са се образували при по-отлежалите вина.

Декантирането на виното може да помогне за смекчаване на аромата му, в случай че е много силен, както и за утаяването на дъното на каната на твърдите частици.



ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Тези от вас, които не знаят какво означава терминът "хюга", може би в момента си задават куп въпроси. Дали е интериорно решение или безумна модна вълна. Хюга възникна още преди няколко години като популярно наименование, а от по-малко от 3 години е актуално и в България. Какво обаче е точно то? Хюга е усещане, начин на живот у дома,

Узаконяват ин витро с митохондрии от друга жена Великобритания първа в света узакони ин витро техника, при която се раждат бебета с две майки и един баща. Процедурата е разработена от учени в Нюкасъл, изпробвана е с животни и те са дали здраво поколение. При нея ядро на яйцеклетка от майката се поставя в цитоплазмата на яйцеклетка от донор

Всяко дете има вроден "механизъм" за научаване, изследване и запомняне на новата информация, която получава. Едно прави това най-лесно чрез слушане, а друго - чрез гледане. Трето се справя за едно определено време, а четвърто малко по-бавно. И това е съвсем в реда на нещата! Как детето ви възприема новата информация и знания можете да проверите

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Картофени топки с джинджифил богато на тиамин лесно 18 порции 90 мин 31 ккал мазнини 0,1 г въглехидрати 6,7 г фибри 1,2 г протеини 1 г необходими продукти: 500 г картофи на ситно 80 мл зехтин 2 люти чушки без семки на ситно 1/2 настъргана глава лук 1 с.л. джинджифил 1 ч.л. куркума 1 ч.л. кимион 1 ч.л. кориандър 2 с.л. брашно 1 с.л

“Козият рог” е единственият български филм с римейк “Козият рог” на режисьора Методи Андонов все още е най-гледаният български филм, повечето специалисти го имат и за най-добрия. Прозата на Николай Хайтов оплоди българското кино и се родиха 13 игрални филма. На път е 14-ият, ако Мариус Куркински довърши своя “Засукан свят”

Новият филм на Мариус Куркински “Засукан свят” ще открие тридесет и третото издание на фестивала “Киномания”. Откриващата прожекция е на 14 ноември в зала 1 на НДК. Лентата е по едноименния разказ на Николай Хайтов от сборника “Диви разкази”, който досега беше единственият неекранизиран. В нея участват Мариус Куркински, Камен Донев, Ана Пападопулу