Казват, че спортът лекува, но в същото време, когато се разболеем от нещо, ни дават списък със забранените физически активности. Това обаче не бива да е причина да се залежаваме, защото отказвайки се от спорта, ние се обричаме на все повече проблеми. Затова дори и болни, се занимавайте със спорт, стига той да е подходящ за вас… защото това е правилният път към здравето.

Проблеми с коленете

Често когато ни болят коленете, ние предпочитаме да не ги натоварваме и така даже си правим още по-лоша услуга, защото след това и най-малкото движение е свързано с болка. Спортовете, които са подходящи за вас са йога, каране на колело и плуване. Всички те обаче трябва да се практикуват след специална консултация с кинезитерапевт, който да ви каже кои упражнения може и кои не може да изпълнявате в йогата; при карането на колело – най-важно е правилно да нагласите седалката, така че натоварването да не е върху коленете, а при плуването – за предпочитане са стилове, при които коленете не се сгъват много.

Избягвайте: тенис на корт, футбол, волейбол или баскетбол, защото резките смени в движението, извиванията, скачането и евентуален удар крият огромен риск за коленете.

целия текст четете тук