Интернет пространството е пълно с хора с перфектни фигури, които се снимат само до плодове и зеленчуци. Човек започва да се чуди може ли да изглежда добре, ако се храни с готвени ястия, или трябва да забрави за удоволствието от живота. Отговор на този и други въпроси, свързани със здравословното хранене и добрата фигура, дава Страхил Иванов – фитнес треньор и консултант по хранене. Създател е на един от най-четените блогове за здраве – www.fitbg.net, и e автор на книгите „Трансформирай себе си“ и „Мотивирай себе си“.

- Страхил, сякаш се шири мнение, че добата форма се постига само с лишения, спорт и хранителни добавки. Така ли е?

- Понятието „във форма” е доста относително. Ако гледаме медиите и това, което ни предлагат те (културистки фигури и обработени с Photoshop снимки) е трудно да се стигне до там с нормално хранене. Ако говорим за добре изглеждаща фигура и нормално, здраво тяло – да, това е напълно възможно. Просто има много информация, която ни обърква и хората лесно се подвеждат за това какво означава да си във форма.

- Каква трябва да е здравословната закуска? Нужно ли е да съдържа въглехидрати, мазнини и протеини?

-За мен здравословното хранене е баланс между въглехидрати, мазнини и белтъчини. Пример за такава закуска са: овесени ядки с липов чай, мед, канела, краве сирене; препечен пълнозърнест хляб с котидж сирене, авокадо и чери домати; протеинови палачинки. За палачинките са ви нужни: 3 средно големи зрели банана; 2 пресни яйца; 1 доза протеин на прах. Ако нямате протеин на прах, може да използвате и семена от чия и коноп като алтернативен източник на протеин. Нужни са още: 50 г предварително смлени овесени ядки; 1/2 с.л. краве масло, кокосово масло или друга мазнина, подходяща за термична обработка. За да направите палачинките, намачкайте с вилица бананите и ги объркайте заедно с яйцата. Добавете в сместа протеина на прах и смлените овесени ядки. В предварително загрят тиган разтопете мазнината. Печете палачинките, докато придобият светлокафяв цвят. Размерът им трябва да е около 10 см в диаметър. С тази смес се получават около 10 малки палачинки.

Целия текст четете тук