5 от 10 реализирани донорски ситуации у нас за 2019 г. са от великотърновската болница

Нараства списъкът на хората у нас, за които присаждането е единствен шанс за живот. По последни данни чакащите са 1139. От началото на 2019 г. успешните донорски ситуации в България са 10, като 5 от тях са от търновската болница. Тя за поредна година е водеща донорска база в страната.

Според координатора по донорство в нея д-р Сибила Маринова обществото ни вече е достатъчно подготвено и все по-рядко се случва близките на човек в мозъчна смърт да откажат да дарят органите му, ако това е възможно.

“Отговорността за това, че не се случват нещата, не е на обществото, а е на всички нас, които трябва да си свършим работата. Когато задам въпрос дали знаят и разбират какво е мозъчната смърт, получавам отговор – да, знаем, ние сме чели и сме чували”, казва д-р Маринова.

През август здравното министерство обяви Национална програма за насърчаване на донорството. Според д-р Маринова основните точки в нея могат да подобрят работата при донорски ситуации.

“Начертани са основни рамки и според мен има много работа, която да се свърши по тази програма. Точките, заложени в нея, са основните проблеми. Това са неща, които са реални за изпълнение, даже изпълнението им е належащо”.

В програмата е заложено сформирането на координационен съвет, което според д-р Маринова е от изключително значение, тъй като е важно работата на координаторите по места да подлежи на контрол.

“Изключително важно е да има някой, който да може да прецени къде, какви са проблемите на координаторите. Дали причината да не се получават нещата е в координатора, който не е подходящ, или той среща пречки в работата си и затова не може да се справи. Важно е да имат инструментите тези, които ще са на ръководните длъжности, за да разрешават такива проблеми”, обяснява тя.

В момента координацията между малките и големите болници е трудна. Тук едно от основните неща е тежкото мозъчно увреждане да бъде разпознавано още от спешните медици.

“До момента няма такъв трансфер между по-малките болници към големите. Тук отново става въпрос за подготовка на кадрите по-малките болници, за да разпознават случаите на тежко мозъчно увреждане.

Всички по веригата трябва да бъдат обучени - от спешните медици до реаниматорите. В нашата болница имахме среща, обяснихме какво представлява мозъчната смърт, законовата уредба, какво се прави в такива случаи и нашите колеги в спешно отделение знаят, че когато там попадне пациент с масивен инсулт, с масивна мозъчна хеморагия, с тежка черепно-мозъчна травма, той трябва да бъде консултиран с реаниматор”, разказва д-р Маринова.

Обсъжда се и разрешаването на кръстосаното донорство, което по думите й ще облекчи най-вече бъбречните трансплантации от жив донор. Екипите в областната болница в Търново знаят, че трябва да координират тежките случаи с реаниматор, за да се случва донорството.

Екипите в областната болница в Търново знаят, че трябва да координират тежките случаи с реаниматор, за да се случва донорството.