Премахване на маточната шийка заедно с тумора в ранна бременност и серклаж за износване на плода се прави за първи път в България

След няколко месеца - преждевременно, но с пораснал плод, са направени две операции - секцио и отстраняване на матката с лимфна дисекция

Млада бременна и първото ѝ бебе бяха спасени навръх Голяма Богородица, 15 август, в плевенската болница “Света Марина”.

Екип начело с проф. Григор Горчев - почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, и ректора проф. Славчо Томов направи поредица от сложни операции. В резултат на бял свят се появи здраво момченце, което е първата рожба на пациентка с рак на шийката на матката.

Жената е на 24 г. от Пловдив. При преглед през първия триместър е установен тумор на шийката на матката й. Биопсията доказала злокачествено образувание и онкологът я праща в “Света Марина” за лечение.

“В такъв случай се предлага бременността да бъде прекъсната и усилията да се насочат към отстраняване на карцинома и последващо онколечение”, каза д-р Горчев.

Жената обаче заявява, че бременността е желана и отказва да я прекъсне. След клинично обсъждане е решено да се приложи сложно лечение.

“В името на запазването на плода тя бе подложена на доста рискована поредица от операции, произтичащи от откритото онкологично заболяване, което прогресира бързо при млади пациентки", коментира проф. Горчев.

Първият етап на спасителната операция е за премахване на маточната шийка заедно с тумора.

Трахелектомия в ранна бременност и поставянето на серклаж с цел износване на плода до термин и успешно родоразрешение се извършва за пръв път в България.

Имаше риск и за майката, и за бебето. Вероятността от много преждевременно раждане бе голяма. При майката опасността бе, че се бави онкологичното лечение, продължи професорът.

Жената прекарва остатъка от бременността си при пълен покой и под постоянно наблюдение. Тя пак постъпва в “Света Марина”, за да бъде извършена специална подготовка за втория етап от лечението ѝ.

Той включва прецизна двойна операция - секцио и хистеректомия. Лекарите започват и подготовка на плода за достигане на нужната белодробна зрялост. Така преди термина, но с пораснал плод екипът на д-р Пепо Партенов прави секцио и се ражда здраво момченце.

Веднага след това започва следващата операция - радикална хистеректомия (отстраняване на матката и лимфна дисекция), която прави екипът на проф. Горчев.

Майката и бебето са добре и вероятно в началото на другата седмица ще бъдат изписани.

“За щастие ракът бе диагностициран в ранен стадий. Но все по-често има много млади нераждали пациентки, при които ракът на маточната шийка не е открит навреме. Това води до непълноценност да се реализират като майки и ниска преживяемост в дългосрочен план. Затова качествената профилактика и диагностиката от опитен онкогинеколог са първостепенни фактори за женското здраве”, обясни проф. Горчев.