Не е вярно, че спанакът е "най-желязната" храна. Славата му се дължи на печатна грешка (изпусната десетична запетая) в отчета за първото проучване на съставките му. В спанака наистина има желязо и това го прави полезен, но не повече от другите полезни съставки в него. А и това желязо е в трудноусвоима форма. Така че напомпаният Попай е едно спаначено недоразумение.
Въпреки това има поговорка: пий водата на спанака. Нейната мъдър смисъл се подкрепя и с данни от научни изследвания. Водата, в която са варени зеленчуци, е богата на витамини и фитохимикали. Едно съвсем скорошно изледване например откри, че желязото в спанака (митично много или не) излиза от него и остава във водата след 3 минути варене.
Така че водата от варени зеленчуци не е за изхвърляне. Тя става за супа или за добавка към сос.
Коментари