Всички тези продукти за ни добре познати. И, разбира се, сме готвили с тях безброй пъти. Но как да ги консумираме наистина правилно, без да губим витамините и микроелементи в тях, за да можем да получим не само добър вкус, но и максимална полза за здравето. Представяме ви малките тайни на най-популярните храни.

Броколи

Те се славят като един от най-полезните продукти на планетата заради високото съдържание на витамин С, хлорофил, антиоксиданти, фибри и много други жизнено необходими за тялото вещества. Как да се възползваме най-пълноценно от тях? През 2009 китайски учени са установили, че е най-добре да консумираме броколито сурово или на пара. Никакво дълго пържене, печене или задушване. Дори само две минути престой в зеленчуков бульон убива значителна част от полезните свойства на броколито. Още нещо важно – ако консумирате само горната част на този зеленчук, правите огромна грешка, защото в стъблото се съдържа най-голямо количество витамин А, С и К, а също и вещества, които спомагат за детоксикация на организма.

Ягоди

Тези сочни плодове са богати на фибри, антиоксиданти, витамин С. За да не ги изгубите, следвайте едно лесно правило. Мийте и почиствайте от дръжките само количеството, които ще консумирате на едно ядене. Много от полезните вещества, съдържащи се в ягодите, са изключително чувствителни към кислорода и светлината. Когато отстраните дръжките и ги нарежете, голяма част от витамин С и другите микроелементи в тях бързо изчезват. Още една важна подробност, на която трябва да обърнете внимание – консумирайте ягоди само в сезона им. Ако ви се иска да хапнете през зимата, по-добре вземете не вносни, а замразени.

за останалите храни четете тук