Всички тези продукти за ни добре познати. И, разбира се, сме готвили с тях безброй пъти. Но как да ги консумираме наистина правилно, без да губим витамините и микроелементи в тях, за да можем да получим не само добър вкус, но и максимална полза за здравето. Представяме ви малките тайни на най-популярните храни.

Броколи

Те се славят като един от най-полезните продукти на планетата заради високото съдържание на витамин С, хлорофил, антиоксиданти, фибри и много други жизнено необходими за тялото вещества. Как да се възползваме най-пълноценно от тях? През 2009 китайски учени са установили, че е най-добре да консумираме броколито сурово или на пара. Никакво дълго пържене, печене или задушване. Дори само две минути престой в зеленчуков бульон убива значителна част от полезните свойства на броколито. Още нещо важно – ако консумирате само горната част на този зеленчук, правите огромна грешка, защото в стъблото се съдържа най-голямо количество витамин А, С и К, а също и вещества, които спомагат за детоксикация на организма.

Ягоди

Тези сочни плодове са богати на фибри, антиоксиданти, витамин С. За да не ги изгубите, следвайте едно лесно правило. Мийте и почиствайте от дръжките само количеството, които ще консумирате на едно ядене. Много от полезните вещества, съдържащи се в ягодите, са изключително чувствителни към кислорода и светлината. Когато отстраните дръжките и ги нарежете, голяма част от витамин С и другите микроелементи в тях бързо изчезват. Още една важна подробност, на която трябва да обърнете внимание – консумирайте ягоди само в сезона им. Ако ви се иска да хапнете през зимата, по-добре вземете не вносни, а замразени.

за останалите храни четете тук



ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Тези от вас, които не знаят какво означава терминът "хюга", може би в момента си задават куп въпроси. Дали е интериорно решение или безумна модна вълна. Хюга възникна още преди няколко години като популярно наименование, а от по-малко от 3 години е актуално и в България. Какво обаче е точно то? Хюга е усещане, начин на живот у дома,

Узаконяват ин витро с митохондрии от друга жена Великобритания първа в света узакони ин витро техника, при която се раждат бебета с две майки и един баща. Процедурата е разработена от учени в Нюкасъл, изпробвана е с животни и те са дали здраво поколение. При нея ядро на яйцеклетка от майката се поставя в цитоплазмата на яйцеклетка от донор

Всяко дете има вроден "механизъм" за научаване, изследване и запомняне на новата информация, която получава. Едно прави това най-лесно чрез слушане, а друго - чрез гледане. Трето се справя за едно определено време, а четвърто малко по-бавно. И това е съвсем в реда на нещата! Как детето ви възприема новата информация и знания можете да проверите

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Картофени топки с джинджифил богато на тиамин лесно 18 порции 90 мин 31 ккал мазнини 0,1 г въглехидрати 6,7 г фибри 1,2 г протеини 1 г необходими продукти: 500 г картофи на ситно 80 мл зехтин 2 люти чушки без семки на ситно 1/2 настъргана глава лук 1 с.л. джинджифил 1 ч.л. куркума 1 ч.л. кимион 1 ч.л. кориандър 2 с.л. брашно 1 с.л

“Козият рог” е единственият български филм с римейк “Козият рог” на режисьора Методи Андонов все още е най-гледаният български филм, повечето специалисти го имат и за най-добрия. Прозата на Николай Хайтов оплоди българското кино и се родиха 13 игрални филма. На път е 14-ият, ако Мариус Куркински довърши своя “Засукан свят”

Новият филм на Мариус Куркински “Засукан свят” ще открие тридесет и третото издание на фестивала “Киномания”. Откриващата прожекция е на 14 ноември в зала 1 на НДК. Лентата е по едноименния разказ на Николай Хайтов от сборника “Диви разкази”, който досега беше единственият неекранизиран. В нея участват Мариус Куркински, Камен Донев, Ана Пападопулу