Често хората оприличават меланома (пигментен тумор) на бенка, но е неправилно. 60% от меланомите не възникват върху бенка, а върху някакво изменение, свързано с промяна пигмента на кожата. Затова при съмнение е важно да се посети специалист и да се направи изследване за кожен тумор, смята проф. Мария Балабанова, завеждащ хистопатологичната лаборатория към Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“.

Не всяко кафяво петно е бенка

Извесно е, че меланомите са едни от най-злокачествените тумори въобще. Те са непредсказуеми, имат неясна първопричина и са трудни за лечение. Свързани са с наследственост, с мутация на ген, който води до формиране на този тумор.

Трябва да се знае, че колкото по-надигнат е меланомът, толкова по-надълбоко е проникнал в кожата. И трябва да се направи биопсия, за да се премери дълбочината му.

„Битува мнение, че не бива да се пипа бенка или туморно образувание, за да не стане по-лошо. Но няма начин да се установи дали е обикновена бенка или меланом, ако не се изследва. Хората не бива да се притесняват, а да проверяват навреме, за да не стане късно“, обяснява проф. Балабанова.

Целия текст четете тук