Ако ви се струва, че сте по-чувствителни към болката в определени часове на деня или възпалението и главоболието ви се влошават точно когато се опитвате да заспите, това вероятно не е фантасмагория, родена от самовнушения. Доскоро медицината гледаше с високомерие на един нов, а всъщност стар колкото света, принцип за лечение - хрономедицината. Според нея всяка болка си има свое време. Все повече изследвания показват, че чувствителността към болка и изострянето й имат 24-часов ритъм, какъвто има и всеки орган. Денонощният график на организма разговорно се нарича вътрешен часовник, а научно - циркаден ритъм.

Цялото тяло работи по вътрешния часовник, който се определя от цикъла ден и нощ. В светлата част на денонощието организмът произвежда хормоните, които го държат бодър и буден, а стане ли тъмно - хормоните, които приспиват, за да се презареди чрез почивка Днес изкуствената светлина и модерният начин на живот ("градът никога не спи"), както и други фактори променят биологичния принцип, но като цяло природният закон е в сила за всички хора, били те сови или чучулиги.

Отделните клетки, включително невроните, могат да имат свой часовник, който може да съответства или да противоречи на заложения модел на активност и почивка на тялото, показва ново проучване на американски невролози.

Затова животът е по-сложен за хората с хронична болка, при които тя има свой график, смята д-р Марк Буриш от медицинското училище в Хюстън. 

Сутрешната болка мъчи хора с възпалителни болести, включително автоимунните като ревматоиден артрит и инфекции като зъбобол. А страдащите от невропатична болка, учебникарски примери за която са постхерпетичната невралгия, диабетната невропатия и ракът, изкарват най-тежко вечерите и нощите.

Моделът на ескалация на болката в тъмните часове е по-неблагоприятен. Най-малкото защото се нарушава сънят. Недоспиването става спусък на допълнителни здравни проблеми не само в областта на психиката и умствените дейности като концентрация, памет, бързина на реакцията, а и за чисто физическо изчерпване.

При здрави хора чувствителността при болка също се променя през целия ден.

За да разберем как изпитваме болка, екипи от Мичиганския и Нюйоркския университет са разработили математически модел за сигналите за болка и тяхното обработване в гръбначния мозък. Той може да насочи към начин на лечение, който отчита дневните колебания в болката - хронотерапия. Този подход е използван вече с успех при артрит, за да се оптимизира ефектът от медикаментите за кръвно или при химиотерапия.