Ако ви се струва, че сте по-чувствителни към болката в определени часове на деня или възпалението и главоболието ви се влошават точно когато се опитвате да заспите, това вероятно не е фантасмагория, родена от самовнушения. Доскоро медицината гледаше с високомерие на един нов, а всъщност стар колкото света, принцип за лечение - хрономедицината. Според нея всяка болка си има свое време. Все повече изследвания показват, че чувствителността към болка и изострянето й имат 24-часов ритъм, какъвто има и всеки орган. Денонощният график на организма разговорно се нарича вътрешен часовник, а научно - циркаден ритъм.

Цялото тяло работи по вътрешния часовник, който се определя от цикъла ден и нощ. В светлата част на денонощието организмът произвежда хормоните, които го държат бодър и буден, а стане ли тъмно - хормоните, които приспиват, за да се презареди чрез почивка Днес изкуствената светлина и модерният начин на живот ("градът никога не спи"), както и други фактори променят биологичния принцип, но като цяло природният закон е в сила за всички хора, били те сови или чучулиги.

Отделните клетки, включително невроните, могат да имат свой часовник, който може да съответства или да противоречи на заложения модел на активност и почивка на тялото, показва ново проучване на американски невролози.

Затова животът е по-сложен за хората с хронична болка, при които тя има свой график, смята д-р Марк Буриш от медицинското училище в Хюстън. 

Сутрешната болка мъчи хора с възпалителни болести, включително автоимунните като ревматоиден артрит и инфекции като зъбобол. А страдащите от невропатична болка, учебникарски примери за която са постхерпетичната невралгия, диабетната невропатия и ракът, изкарват най-тежко вечерите и нощите.

Моделът на ескалация на болката в тъмните часове е по-неблагоприятен. Най-малкото защото се нарушава сънят. Недоспиването става спусък на допълнителни здравни проблеми не само в областта на психиката и умствените дейности като концентрация, памет, бързина на реакцията, а и за чисто физическо изчерпване.

При здрави хора чувствителността при болка също се променя през целия ден.

За да разберем как изпитваме болка, екипи от Мичиганския и Нюйоркския университет са разработили математически модел за сигналите за болка и тяхното обработване в гръбначния мозък. Той може да насочи към начин на лечение, който отчита дневните колебания в болката - хронотерапия. Този подход е използван вече с успех при артрит, за да се оптимизира ефектът от медикаментите за кръвно или при химиотерапия.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

На оживените дебати в парламента между новозеландските депутати за цените на горивата тази седмица председателят Тревър Малард призова към ред, докато хранеше с биберон бебето Тутанекай. Навършилият шест седмици син на депутатката лейбъристка Тамати Кофи и съпруга й е роден от сурогатна майка миналия месец.

Здравословното хранене, редовните тренировки и пиенето на много вода са полезни за вас, независимо дали сте бременна, или не. Има няколко навика, които си струва да развиете през тези 9 месеца, за да се появи на бял свят едно здраво детенце. Плувайте Колкото повече расте коремът ви, толкова по-трудно ще ви бъде да тренирате.

Носих те в своето тяло девет месеца. Вечер спяхме заедно и те усещах под гърдите си. Ти беше там и помръдваше лекичко, за да ми напомниш, че още едно сърчице тупти в мен. Очаквах те с трепетно вълнение. Чаках момента, в който ще целувам мънички ръчички и крачета. Понякога плачех, защото се страхувах дали ще се справя в това да бъдa добра майка.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това бил най-ранният срок, ако страната ни покрие критериите България може да приеме еврото най-рано през януари 2023 г. Това се посочва в доклад на рейтинговата агенция “Фич”. Компанията припомня, че страната ни , която има положителен рейтинг BBB, официално стартира процеса за присъединяване към валутния механизъм ERM II (чакалнята на еврото -

Премахване на маточната шийка заедно с тумора в ранна бременност и серклаж за износване на плода се прави за първи път в България След няколко месеца - преждевременно, но с пораснал плод, са направени две операции - секцио и отстраняване на матката с лимфна дисекция Млада бременна жена и първото ѝ бебе бяха спасени навръх Голяма Богородица

Съкратеното следствие не трябва да се премахва, тъй като заради него съдебният процес приключва по-бързо, е позицията пък на бившия висш прокурор и настоящ член на ВСС Даниела Машева Разумно е съкратеното съдебно следствие да отпадне при особено тежките случаи, заяви вчера зам. правосъдният министър проф