До края на годината - нов  модел, иска Ананиев

Минимум 500 000 души трябва да наберат здравните фондове

Проф. Балтов: С частни фондове ще има по-строг контрол на средствата

Какви медицински услуги и лечение да бъдат включени в основния пакет дейности, който се покрива с 8-процентната здравна вноска, ще предоговаря здравното министерство с лекари, зъболекари и фармацевти.

Всичко извън пакета ще се плаща с доброволно застраховане или в брой. Така ще се регламентират и изсветлят и всички доплащания. Сега те са 42,5% от общите разходи за лечение и по този показател България е на едно от челните места.

Това е заложено във финалния вариант за здравна реформа, който министърът Кирил Ананиев представи в понеделник на кръгла маса.

Първоначално беше разписано, че основният пакет ще се намали, но ще включи лекарства и лечение в чужбина. Сега това липсва и още не е ясно какво би останало в пакета.

Ананиев предвижда и премахване на монопола на здравната каса. Ще има и частни здравни фондове, които да се конкурират с нея. Всеки осигурен за здраве ще избира къде да се превеждат вноските му. Размерът ще се запази - 8%. Ако човек не избере сам фонд, ще остане към здравната каса.

“В ЕС преобладават практики с повече от един фонд. Така има конкуренция, включително и между болниците. Проучили сме държавите, където населението е най-удовлетворено от здравните системи. Сред тях са Германия, Холандия, Франция и Израел”, обясни Ананиев.

За да стартира системата обаче, фондовете трябва да наберат минимум по 500 000 осигурени. Първоначално прагът беше 1 милион, но според застрахователите той трудно се постига.

Фондовете няма да могат да отказват включване, независимо какъв човек ги е избрал. Всеки ще може да се запише, където поиска, гарантира министърът.

Според представители на пациентите обаче това е неприложимо за хора с редки или хронични болести, както и за инвалидите - за тях се изисква твърде голям ресурс, а много малка част работят и си внасят осигуровки. Сега на хора с над 50% увреждане се отказва допълнителна здравна застраховка.

Здравните фондове ще правят административни разходи до 3% от приходите си. Ще формират печалба, но за нея щяло да се изработи механизъм, така че парите да остават в здравната система, обясни Ананиев, но не даде подробности.

Застрахователи се притесняват, че от 8-те процента вноска към тях ще насочва някаква осреднена сума. Така ще е заради задължителния гаранционнен фонд, който ще се поддържа в случай на несъстоятелност на някой фонд. При криза той ще покрие нуждите на осигурените до прехвърлянето им към друг фонд.

“По какъв начин ще се изчислява тази осреднена вноска и какъв процент ще е тя, не е ясно”, каза Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

За да успее този модел, трябва да заработи информационна система и да се изравни размерът на здравната вноска от държавата с тази на работещите хора.

“ДПС от 15 г. настоява за демонополизация на здравната каса, но този модел има много предизвикателства и условия, за да се осъществи”, коментира зам.-председателят на Народното събрание д-р Нигяр Джафер. Според нея моделът се нуждае от остойностяване на дейностите в основния пакет, въвеждане на ясни медицински стандарти и правила за добра медицинска практика.  Здравните експерти от Кралство Нидерландия и Германия Кристине Беерепоот и Кристиан Абт представиха здравните системи в държавите им и как са преминали здравните реформи там. Според тях няма здравна система, която да бъде приложена едно към едно в различни държави. Те обещаха да продължат сътрудничеството си с България и да подпомагат процесите и у нас.

Здравните експерти от Кралство Нидерландия и Германия Кристине Беерепоот и Кристиан Абт представиха здравните системи в държавите им и как са преминали здравните реформи там. Според тях няма здравна система, която да бъде приложена едно към едно в различни държави. Те обещаха да продължат сътрудничеството си с България и да подпомагат процесите и у нас.

Държавата трябва да стане редовен платец и да изравни здравната вноска, която плаща за деца, студенти, пенсионери и държавни служители, тъй като сега тя е много под 8-те процента.

Проф. Георги Михайлов от БСП поиска да се разгледа подробно балансът между болнична и доболнична помощ, който сега е нарушен.

Да се търсят начини за намаляване на доплащанията от пациентите до 15% максимум, предложи доц. Михаил Околийски, експерт в българския офис на СЗО.

“Нужен е акцент върху първичната медицинска помощ. Ако не я засилим чрез подкрепа на личните лекари, тяхното професионално развитие и финансово обезпечаване, много трудно ще намалим разходите за здравеопазване”, каза той.

Според депутата от “Обединени патриоти” и зам.-председател на парламентарната здравна комисия Георги Колев реформата в здравеопазването не трябва да се оставя само в ръцете на здравния министър. Нужно е в работата да се включат и министерствата на образованието и на труда и социалната политика.

Предлаганият от Ананиев модел ще доведе до увеличаване на разходите в здравеопазването, смятат от пациентските сдружения.

“Липсата на остойностяване на дейностите в медицината е голям проблем. Често чувам от лекарите, че са принудени да прилагат клинични пътеки, а не да лекуват, затова държим в концепията да бъде заложено медицинските стандарти да са в основата на лечението и диагностиката. За нас този разговор тепърва започва”, каза Андрей Дамянов от Национална пациентска организация.

“Положително е, че министерството се концентрира върху модел с пълна демонополизация и конкуренция между фондовете и НЗОК”, коментира накрая и председателят на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

Според нея новият модел трябва да мине първо през експертен и обществен консенсус и след това да се търси политическо съгласие за изпълнението му.

“Чрез конкуренцията ще преодолеем дефектите, които виждаме, и ще коригираме изкривяванията в системата. В момента има дефицит в оперативното администриране и контрола, дисбаланс, породен от широкото застъпване на болничната помощ и дефицита в доболничната”, каза тя.

“Ако се постигне обществен консенсус, ще подкрепим модела, но ще поискаме повече инвестиции в профилактика и превенция, гаранции за реформата в спешната помощ. Поставяме изключително важно условие - създаване на единна здравна информационна система”, каза още тя.

“Днес чухме поставянето на една рамка, около която ще има големи дебати. Тази рамка трябва да получи политическа подкрепа отвсякъде, защото здравето няма политически цвят. Въвеждането на частни фондове ще доведе до доста по-строг контрол на средствата в здравеопазването”, коментира директорът на най-голямата спешна болница “Пирогов” проф. Асен Балтов пред БНТ. Мнението му се подкрепя и от други болнични шефове.

“Видяхме една много смела постъпка от страна на министъра. Намери се един смел мъж, който да каже, че е крайно време вече да имаме друг подход както към пациентите, така и към лечебните заведения”, допълни той.

До края на годината новият модел ще бъде довършен и ще се пристъпи към въвеждането му, изрази надежда Ананиев. Той посочи, че сега е зададен “скелет на модел”, насока, и работата по него продължава.

“Безспорно има редица въпроси и специфики, които ще бъдат изчистени при изработването на нормативната уредба. Ще продължим диалога с вас и до края на годината трябва да финализираме модела, по който сме постигнали консенсус”, каза министърът.

“Това не означава, че няма да продължим да работим по средата, в която функционира сегашният модел. В момента работим по медицинските стандарти, по правилата за добра практика, по алгоритмите за клинични пътеки, по националната информационна система, модернизацията на спешната помощ, проследяването на лекарствата. Това ще създаде условия да влезе без сътресения и новият модел. Ние работим по остойностяването на клиничните пътеки и смятам, че ще завършим до края на годината”, допълни той.

Лекарските съюзи: При пряко договаряне между фонд и болници да се гарантира минимална цена на услуга

Възможността фонд да решава с кого да сключи договор ограничава правото на пациента да избира кой да го лекува

Здравните фондове сами да договарят с лекари, зъболекари и болници какви да са цените на дейностите в основния пакет, предвижда реформата на Ананиев.

За да се съгласят обаче, от лекарския и зъболекарския съюз настояват основният пакет да бъде придружен с рамково договаряне на минимални цени, които фондовете ще са задължени да изплащат на лекарите и болниците при сключен договор. Така ще се гарантира, че няма да има услуги, които да са за сметка на самите изпълнители на медицинска помощ.  Д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров

“Недопустимо е да се предлага отделни лекари и болници да се договарят самостоятелно с много по-мощни структури, каквито са фондовете. Основният пакет трябва да е придружен с рамково договаряне за минимални цени, които да бъдат подсигурени на доставчиците на медицински услуги. В момента твърдим, че се плаща изцяло от НЗОК, което не е вярно. Ако всички застрахователи получават равна вноска за пациент, те ще могат да предлагат по-добри условия, но не за сметка на изкуствено занижавани цени”, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Той обясни, че преди 2 г. съюзът е изготвил остойностяване, което е система с коефициенти и при нея не се договарят минимални базови цени, а отразяват тежестта на труда на самите изпълнители на медицинска помощ.

“Тази система сме я предоставили на министерството, тя е сложна, не може да се въведе за една година, но трябва да се работи и по нея", обясни Маджаров.

Въпреки това според него има две важни неща в концепцията на Ананиев. В нея са отразени 2 сериозни проблема - че сегашният основен пакет е твърде разширен, както и че българските лекари са принудени да лекуват за своя сметка.

Другото положително било, че се заговорило за конкуренция не само между болниците, но и между финансиращите органи.

Според Маджаров обаче има и проблем - възможността фонд да избира с кои лекари и болници да сключва договор ограничава правото на пациента да избира кой да го лекува, тъй като той ще трябва или да се съобразява с кой фонд имат договор определени лекари или болници, или обратното.