Когато летният аксесоар не приляга плътно към носа и челото до 50% от достигащите очите лъчи идват от отраженията върху вътрешната страна на стъклата.

Невидимите за човека ултравиолетови лъчи са толкова рискови за очите, колкото и за кожата. Те са най-интензивни през лятото и въздействието им се увеличава рязко, ако се добави отразяваща ги повърхност. Независимо дали е водното огледало на морето, отразяващите стъкла на сградите, асфалт, пясък, всички те усилват ефекта от слънчевата радиация. И докато западният човек вече почти не прави грешката да се пече безмилостно до модерното през миналия век холивудско кафяво, подценява вредите, които УВ лъчите нанасят на зрението. Единствената възможна защита за тях са слънчевите очила и донякъде шапките. Дори хората, които знаят това обаче, цял живот може да ги носят по грешния начин и да

трупат клетъчни

увреждания,

въпреки

тъмните очила

Подозирали ли сте например, че до 50% от достигащата очите радиация идва от отраженията върху вътрешната страна на стъклата? Учудващо малко хора са наясно, макар интуитивно да усещат, че отблясъците им пречат. Доц. Анета Мишева

Доц. Анета Мишева

Ако гледаме на слънчевите очила основно като на аксесоар, има голяма вероятност да сгрешим при избора, казва доц. Анета Мишева – очен лекар с дългогодишен опит в университетската болница “Света Анна” в София и един от специалистите призьори в лигата “Лекарите, на които вярваме”.

Казано тезисно, подходящите за защита на очите тъмни очила са с максимална защита от УВ лъчите, съобразено с околната среда и индивидуалните особености на окото затъмняване, големи стъкла, плътно прилягащи върху основата на носа и с извивка на рамката, възможно най-близка до релефа на черепа.

Без адекватна фотозащита очите преждевременно образуват катаракта - перде, макулна дегенерация (необратимо увреждане на клетките, благодарение на които виждаме ясно), увеличава се рискът от предракови изменения и агресивната очна форма на меланом.

Купувайте от оптики и магазини, които гарантират, че стъклата имат филтър срещу слънчевата радиация. На дръжката на очилата или върху стъклото те трябва

да носят

означението

УВ (UV) 400

или т.нар. CE марка - знак, че очилата отговарят на европейските стандарти. СЕ марката трябва да удостовери филтриране на лъчите с дължина на вълната под 400 нанометра. Ментетата за разлика от качествените слънчеви очила пропускат ултравиолетови лъчи и всъщност предпазват единствено от ярката видима светлина. Това може да бъде много опасно, тъй като затъмняването кара зеницата да се разширява – окото се “отваря” в дълбочина в най-уязвимата си област и нефилтрираната радиация тихомълком унищожава клетките му. Така в окото влизат повече ултравиолетови лъчи, отколкото, ако изобщо няма очила, обяснява доц. Мишева.

Втората важна мярка е т.нар. индекс за пропускливост на стъклото и практически го свързваме със затъмняването. Отбелязва се в степени от 0 до 4. С намаляването на пропускливостта на стъклото числото нараства. На 0 отговарят ежедневните “обикновени” стъкла за очила, те пропускат от 80 до 100% от лъчите. Степените 2 и 3 означават, че стъклата пропускат съответно 40-43% и 20%. Това ги прави подходящи за градски условия и при шофиране, като по-високата защита е по-добър избор при светли очи и по-ярка светлина. Максималното затъмняване е препоръчително за планината или при водни спортове. Въпреки че асфалтът също отразява лъчите, те не са подходящи за шофиране – при рязка промяна на светлината например в навлизане в тунел има риск от “слепи” секунди.

Идеалните очила

за път са със

100% УВ защита,

пропускливост

2-3-а степен и

кафяво или

канелено

оцветяване

(кафяво-червеникаво), казва очният лекар. 

Защо обаче точно кафяво? Не може ли в модните нюанси? Доказано е, че стъклата в кафявата и канелената тоналност осигуряват най-голям контраст на образа. Още по-прецизно става виждането, ако стъклата имат и поляризиращи филтри. Те чистят хоризонталните лъчи, които предизвикват отблясъци. Самостоятелно поляризационното покритие обаче не е защита от слънце, няма роля за спиране на УВ лъчите, а подобрява видимостта. За фотозащита стъклото трябва да е комбинирано с УВ филтър 400.

Всички тези правила губят смисъл, ако стъклата са малки или монтирани върху неподходяща рамка. Независимо от модната тенденция слънчевите очила трябва да покриват възможно най-голяма площ около очите, да не оставят големи пролуки и да са по мярка. За да се спази условието стъклата да са на 12 мм от очите – златният стандарт за защита,

очилата трябва

да прилягат

идеално в

основата на носа,

обяснява доц. Мишева. Второто условие е в тази позиция дръжките да прилепват напълно към главата и да не стърчат на дължина, защото при нормалното носене ще се смъкват на носа и все едно ги няма.

Третото правило за подбор на добрата за здравето на очите рамка е профилът им в частта пред веждите да не е права линия, защото така между очилата и лицето навлиза много светлина. Точно пози тип рамка насочва към очите слънчевата радиация, отразена от вътрешната страна на стъклата. Онези 50%, за които не подозираме.