Проф. Срикумар Рао препоръчва техники срещу гнева от проблемите в офиса

Нещастни сте на работното място. Смятате се за свръхнатоварени и нископлатени. Яд ви е на прекомерно взискателния шеф и подлите колеги. За да изкарате деня, фантазирате си, че тях уволняват, а вас – издигат. Или че хлопвате вратата и напускате.

Така няма да постигнете удовлетворение, казва пред сп. “Форбс” Срикумар Рао, автор на “Щастливи в службата” – наръчник с техники срещу яростта от проблемите в офиса. Напътствията си роденият в Индия професор обляга на източната философия и духовност.

“Няма идеална работа и колеги. А главната причина да се чувствате нещастни идва отвътре, от усещането, че сте пленници на ситуацията, безсилни пред това, което ви се случва”, казва Рао, който чете лекции за изкуството да овладяваш неприятните ситуации на студенти в Колумбийския университет, калифорнийския “Бъркли” и Лондонското училище за бизнес. Той отправя ред препоръки, първата от които е:

Избягвайте етикета “лошо”

за събитията, които ви спохождат в работата, защото в момента нямате ясна представа дали наистина са лоши. При неприятна ситуация не винете себе си. Осъзнавайте грешките си, но не издавайте присъди. Овладейте се, пазете спокойствие и хладнокръвие. За това е необходимо да развиете голяма издръжливост и способност бързо да се възстановявате от бедите. Паднете ли, станете бързо и продължете напред.

“Прахосваме много време в безплодни самообвинения и укори към околните. Затъваме в ненужно чувство за вина и нелепи оправдания за собствените гафове”, пише Рао. Ако сте издръжливи, бързо ще се справите с това състояние и ще гледате напред към по-важни неща.

Ако ви откраднат телефона, не се тръшкайте, а се утешете, че не са ви задигнали портфейла и се радвайте, че сте достатъчно добре материално, за да можете да си купите нов, съветва Рао.

Много от преуспелите хора не делят събитията на добри и лоши, не се жалват. Приемат трудностите за обективна даденост, осмислят ги и търсят алтернатива. Като мишката в лабиринта, която, щом се натъкне на преграда, обръща се и избира друг път към спасението, обяснява професорът.

Не се тровете и

озлобявайте от спомени

за стари несполуки, а си повтаряйте, че те са безвъзвратно отминали, и ще се успокоите. Това помага да посрещате днешните проблеми с философията “и това ще мине”. Трудно е, но се учи. Ако се върнете десетилетие назад, ще видите, че нещата се обръщат и често “всяко зло е за добро”. Рао дава пример със свой бивш студет, уволнен от висок пост, но получил огромна компенсация. 6 месеца по-късно компанията фалира и колегите му остават и без работа, и без обезщетение.

Отървете се от

ревността, завистта

и чувството, че успехът навестява само другите. Мислете в посока, че това, което им се случва, някога ще споходи и вас, ако не на тази, то на друга работа.

Пазете се от копнежи по перфектен пост и идеални колеги, приемете, че те не съществуват. Вместо това променете отношението към сегашната си позиция. Ако например сте от “Човешки ресурси”, не подхождайте чиновнически и формално към хората, а им помогнете да дадат всичко от себе си и да бъдат възнаградени за това.

Не гледайте на околните като на механизъм за издигането ви и не пресмятайте постоянно как да се възползвате от тях, казва Рао. Някои са мили само към шефовете и се подмазват, защото очакват облаги. Не се дръжте към другите според поста им, а ги третирайте като човешки същества. Помагайте им, защото “затова сме на този свят”, наставлява професорът. Дори в корпоративна Америка, където действа принципът “човек за човека е вълк”, според него можеш да успееш, съобразявайки се с чувствата на другите.

Моделът “ако... тогава”

например “Ако стана началник с 6-цифрена заплата, ще съм щастлив”, не е път към хармонията. Наблягайте на процеса, не на резултатите. Мечтите не бива да стават идея фикс - работете за постигането им, но приемайте, че може и да не се сбъднат. В службата не се хващайте с много задачи наведнъж, решавайте ги една по една и изключвайте електронните устройства, за да не ви разсейват.

Целите са важни, те дават посока на живота, но щастието ви не бива да зависи от постигането им, заключава д-р Рао. Ако посрещате трезво и без излишни емоции случващото се на служебното поприще, няма да сте така уязвими от провалите и внезапните обрати. Парадоксът е, че често хубавите неща стават, когато спреш да ги преследваш неистово.