От днес 4 дни жеги над 30 градуса, задължително пийте много вода, поне 3-4 часа прекарвайте на хладно. При топлинен удар тялото загрява над 40°, но не се поти. За сгорещен човек може да бъде смъртоносно влизане във вода, по-студена от 25-30 градуса.

Нова гореща вълна, втората за кратък период от време и нетипично ранна за нашите климатични условия, залива страната от днес. Според последната метеорологична прогноза в следващите 4 дни температурите ще надскачат 30 градуса. А за топлинни вълни се приемат горещините над тази граница, ако продължават повече от 3 дни. Най-големият риск при такова време е обезводняването. Това предупреди климатоложката от Националния център по обществено здраве и анализи гл. ас. Зорница Спасова, дк.

Горещите вълни са най-смъртоносният метеорологичен феномен от последните 20-ина години. Очаква се те, както и други екстремни прояви на времето, да продължат да зачестяват. През току-що отминалия последен адски температурен взрив в цяла Европа държавите записаха рекордни жеги, припаднали и починали хора, пожари, “заземени” самолети, извити железопътни релси, отменяха спортни състезания и учебни занятия.

След безпрецедентната гореща вълна от 2003 г., която свари Европа неподготвена, бяха регистрирани 70 000 смъртни случая повече в сравнение с предходни години.

Топлинните вълни стават непоносими, когато се съчетаят с висока влажност на въздуха, безветрие и т.нар. тропически нощи, обясни климатоложката. Привидно романтичното определение е код, зад който стои точен критерий - температурата през тъмната част на денонощието остава над 20 градуса.

За да оцелеем в тези условия, най-важното е да пием достатъчно течности - поне 2 литра, ако терморегулацията на организма ни работи нормално и не работим на открито. Друго важно правило за периодите на горещи вълни е поне 3-4 часа от денонощието човек да прекарва на хладно, за да може тялото да си почине от форсирането на естествената му охлаждаща система. Терморегулацията се осъществява чрез потенето. При поносими горещини то отвежда топлината от вътрешността на тялото към кожата, но при обезводняване механизмът се блокира.

По-високите температури влияят зле на всеки човек, но дехидратацията, топлинното изтощение и особено топлинният удар може да имат смъртоносни последици за хора, които страдат от сърдечни, бъбречни и респираторни заболявания, както и на възрастните и малките деца. 

Екстремните топлинни събития всяка година причиняват повече смъртни случаи в световен мащаб, отколкото общо ураганите, мълниите, торнадата, наводненията и земетресенията.

Едно от най-честите неблагополучия, които се случват по време на горещи вълни, е топлинният удар. Дори при оказана медицинска помощ средно

10 от 100 души

с топлинен удар

не оцеляват,

цитира Зорница Спасова. До това потенциално смъртоносно състояние води прегряване на тялото, обикновено след излагане на непосилно за организма обезводняване и претопляне.

Най-уязвими са децата и възрастните хора поради по-трудната им адаптация и незряла или съответно “амортизирана” термозащитна система. В риск са също хроничноболните. Както и хората в неклиматизирани жилища в гъсто застроени градове, чиито сгради и улици се напичат и излъчват топлина дори след залез. При такива условия температурата лесно стига непоносими нива. Хората с психични разстройства и тези, които работят на открито или край печки и други загряващи уреди, също са потенциални пациенти на спешните центрове, ако допуснат претопляне.

Критичният момент е телесната температура да се вдигне на/над 40°, може да настъпи топлинен удар, който изисква спешна медицинска помощ. Най-очевидните признаци за настъпваща опасност са спиране на потенето и затруднено дишане. Това е

температурата,

при която

белтъците

започват

да коагулират

- пресичат сей

Без бързи мерки за охлаждане в рамките на 10-15 минути може да се увредят мозъкът или други жизненоважни органи.

Мащабно проучване на американски кардиолози откроява 27 начина, по които горещите вълни убиват човека - топлокръвно животно, снабдено от еволюцията с механизъм за поддържане на постоянна температура от 37°. Тяхното проучване е съсредоточено върху работата на сърцето, мозъка, червата, бъбреците, черния и белите дробове и панкреаса и пет физиологични ефекта, предизвикани от топлината: исхемия (недостиг на кислород в тъканите и органите), термична цитотоксичност, възпаление, дисеминирана интраваскуларна коагулация (множествено слепване на кръвни клетки, образуване на тромбчета в съдовете) и рабдомиолиза (разпадане на мускулна тъкан).

Когато човек е изложен на силна топлина, хипоталамусът генерира реакция, при която пренасочва кръвния поток към кожата с цел охлаждане. Това обаче ощетява останалите органи - без добро кръвообращение изпитват кислороден глад (исхемия) и започват все по-често да си почиват, а после и тотално отказват. Комбинацията от исхемия и термична цитотоксичност може да увреди чревната стена и в кръвта да навлизат опасни метаболити. Възпалението - нормален отговор на физиологичния стрес от покачване на температурата, също може да увреди мембраните на чревните клетки. Микс от такива реакции може да доведе до

гранично

уплътняване на

кръвта, тромби

и блокиране

на кръво-

снабдяването

на мозъка, сърцето или белите дробове.

Задължително условие за улесняване на терморегулацията е в адската жега човек да пие поне толкова вода, колкото изхвърля с потта и урината. Заедно с тях се губят и соли, затова е разумно да се ядат много сурови зеленчуци - идеален избор са краставици и чушки, и да се пият негазирани леко подсолени течности.

За охлаждане на открито помага обливане с вода - дори да се е загряла в шишето, или обтриване с влажна кърпа, съветва климатоложката. Обяснението е, че

при самото

изпаряване на

водата от кожата

тялото леко

се охлажда

Този вариант е авариен, но работи, ако няма възможност човек да стои на хладно.

Другото, което можем да направим за оцеляването си по време на горещи вълни, е да носим свободни светли дрехи от естествени леки тъкани, широкополи шапки от дишащи материи.

За жилищата и работните помещения без климатизация се препоръчва спускането на щори и завеси през деня. В комбинация с поставянето на съдове със студена вода в стаите адът става по-поносим.

На какви симптоми - собствени или на хората край нас, трябва да обърнем внимание, когато живакът в термометрите кипи? Пламване на лицето, парещо тяло и спиране на потенето са късна фаза.

Много преди това трябва да имаме чувствителност да започнем “противошокови” стратегии. Обезпокоително е, ако се появят:

- Главоболие

- Прималяване

- Гадене

- Обърканост

- Дезориентация

- Притъмняване пред очите

Често тези признаци на наближаващо прегряване се появяват в различни комбинации, но дори и само един от тях е достатъчен предупредителен сигнал.

По време на екстремни горещини са възможни смъртни случаи и от рязко потапяне на разгорещен човек в студена вода, тя охлажда много по-бързо от въздуха, но в конкретния случай не бива да е с температура под 25-30 градуса, предупреди Зорница Спасова.