Препоръката хората да избягват наситените мазнини е по-скоро вредна, защото така се получава недостиг на важни хранителни съставки, писа в. "Дейли мейл".

Яйцата, черният шоколад, месото, маслото и сиренето съдържат много мазнини, но и важни витамини и други полезни вещества. Затова те не бива да се избягват.

Група учени от Европа и САЩ разкритикуваха Световната здравна организация за тази препоръка в "Бритиш медикъл джърнъл". Те заявяват, че насърчаването на консумацията на още по-нездравословните трансмазнини е довело до ранната смърт на стотици хиляди хора, предаде БТА.

"Препоръката да се намали приемът на наситени мазнини. . . води до намаляване на приема на продукти с голяма хранителна плътност", пишат учените начело с Арне Аструп от университета на Копенхаген. Тези продукти снижават риска от сърдечни болести, диабет, рак и недохранване.

Препоръката на СЗО е за прием на калориите от наситени мазнини до 10% от дневните. Дава се и съвет те да бъдат заменени с ненаситени.

Учените отдавна спорят за ползите и вредите от мазнините, защото прекаляването с тях повишава холестерола и той уврежда сърцето и съдовете.

Наситените мазнини са налични в месото, маслото, млечните продукти. Те се различават от ненаситените по начина на свързване на веригите.

Богати на ненаситени мазнини са ядките и семената, риби като сьомга и скумрия, олиото и зехтинът, авокадото.

Храните с наситени мазнини обаче съдържат и важни витамини и минерали, белтъчини, фибри, желязо и цинк.

Месото например съдържа висококачествен белтък, лесно усвоимо желязо, минерали, витамини. Яйцата съдържат 13 важни витамина и минерала (включително витамин Д, рибофлавин, йод), качествен белтък, линолова киселина, холин и каротиноиди като лутеин и зеаксантин. Сиренето съдържа белтъчини, калций, магнезий.

"Загрижени сме, че на базата на десетилетен опит фокусирането върху наситените мазнини е подвело властите, потребителите и индустрията да препоръчват храни с ниско съдържание на наситени мазнини, но с много захар и рафинирана скорбяла", пишат учените.