25°C   София
 

Промените, свързани с времето, са по-чести при хора над 65 години

Високото кръвно налягане има слава на тих убиец

Времето без съмнение влияе на ежедневните избори, които правим. Но медицината е установила, че освен това има въздействие и върху здравето ни.

Тъй като хипертонията е най-разпространеното неинфекциозно хронично заболяване, най-много наблюдения има за ефектите на времето върху артериите.

Кръвното

налягане

обикновено е

по-високо през

зимата и

по-ниско през

лятото

Ниските температури карат кръвоносните съдове да се стеснят, което повишава кръвното, защото е необходимо по-голямо налягане, за да се придвижи кръвта през стеснените вени и артерии.

В допълнение към студеното време кръвното налягане може да бъде повлияно и от внезапна промяна в метеорологичните условия, като студен фронт или буря.

Тялото и кръвоносните съдове реагират също и на резки промени във влажността, атмосферното налягане, облачната покривка или вятъра по същия начин, по който реагират на студ.

Промените, свързани с времето, са по-чести при хора над 65 години.

Като цяло обаче смъртоносните инфаркти и инсулти достигат пик през зимните месеци, установи проучване на университета на Флорида в САЩ. Със сезона на късия и мрачен ден са свързани и афективните разстройства.

През лятото тези

сърдечносъдови

инциденти

намаляват

Същото проучване установява, че при хората, диагностицирани с афективни разстройства, депресията също следва цикъла на слънцето. Обикновено тъгата се появява с увеличаване на нощта през есента и се оттегля, когато Земята премине пролетното равноденствие.

Повечето учени и метеоролози твърдят, че повишеното съдържание на въглероден двуокис и други парникови газове в атмосферата водят до глобално затопляне, което много хора погрешно свързват само с високи температури. Всъщност изменението на климата е пряко свързано със зачестяването на екстремни метеорологични условия. Това включва наводнения и засушавания, пожари от мълнии, необичайни топлинни вълни и промени в океанските и въздушните течения. Като цяло те са свързани с резки промени на времето от крайност в крайност. Това при доста хора може да въздейства на кръвоносните съдове подобно на студа.

Високото кръвно налягане има слава на тих убиец, защото симптомите са дискретни, чак докато сериозно увредят здравето на човека. Ако не се лекува, хипертонията може да причини сърдечни заболявания и инсулт.

Добрата новина е, че кръвното може да бъде понижено с промени в начина на живот или лекарства. В тази статия ще обсъдим митовете и фактите за симптомите на високото кръвно налягане.

Мнозина вярват, че високото кръвно налягане причинява симптоми като главоболие, нервност, изпотяване и зачервяване на лицето. Въпреки това според Американската сърдечна асоциация хипертонията най-често уврежда тихомълком - без нито един от тези симптоми, а когато се изявят, това вече е напреднал проблем.

Например главоболие и/или кръвотечение от носа настъпват, когато кръвното е опасно високо - човек е в хипертонична криза. Това се счита за спешно медицинско състояние.

Още два симптома -

замайване и

алено лице,

смятани за

проява на

“обикновена”

хипертония,

всъщност са

кризисно

състояние

Високото кръвно налягане няма отношение към замайването. Това по-скоро може да е свързано със страничен ефект от някои лекарства за понижаване на кръвното или да е резултат на екстремно високо кръвно.

Регулярната хипертония не предизвиква и зачервяване на лицето, но човек може временно да “пламне” от стрес, алкохол или пикантни храни и при върхови стойности на налягането.

За хипертонична криза се говори, когато показанията на апарата се вдигнат рязко над 180/120 милиметра живак (mmHg). Това се счита за спешно състояние и обикновено е съпроводено от:

- тежко главоболие

- кръвотечение от носа

- болка в гърдите и/или

гърба

- силна тревожност

- задух

Показанията на кръвното налягане съдържат две числа, например 120/80 mmHg. Систолното налягане е първото число. То показва натиска в артериите, когато долната част на сърцето бие и кръвта се изтласква по-силно срещу стената на артерията.

Диастолното налягане се отбелязва с второто, по-малко число. То показва налягането в кръвоносните съдове между ударите.

За хипертонична криза се говори, когато показанията на апарата се вдигнат рязко над 180/120 милиметра живак (mmHg).

Хронично високото кръвно причинява незабележими, но прогресивни увреждания на тялото в продължение на няколко години, преди човек да развие усложненията.

Сред тях са сексуалната дисфункция, увреждането на артериите и останалите кръвоносни съдове, сърдечната недостатъчност, исхемичната болест на сърцето, анормалното удебеляване на стената на лявата камера - левокамерна хипертрофия, исхемичен или хеморагичен инсулт, аневризма на артерията и руптура, бъбречно заболяване, включително бъбречна недостатъчност.

По-топлото време повлиява качеството на съня

Освен на кръвното сезоните и резките промени на времето влияят и на съня - подценяван, но също толкова важен за здравето фактор. 

Промените през пролетта, лятото и есента до голяма степен влияят върху набавянето на витамин D. Той е важен за производството на серотонин, а серотонинът е важен за много функции, включително циклите сън -събуждане.

Нашият основен източник на витамин D е слънчевата светлина, което означава, че когато не получим слънчева светлина, пропускаме и дози витамин. Изследванията показват, че липсата на слънчева светлина може да повиши чувството на депресия и умора и

да повиши апетита за

въглехидрати поради

ниски нива на серотонин

Съответно през лятото повечето хора са по-щастливи и настроени оптимистично заради преобладаващо слънчевите дни.

Особен случай са хората, които работят дълго на изкуствена светлина. Ако сте от тази група, излизайте за няколко минути на слънце в почивките. Според изследването на университета “Пардю”, хората със светла кожа се нуждаят от поне девет минути на ден под лъчите, тези със среден тен - по около 16 минути, тъмнокожите - приблизително от 30-40 минути.

Този благотворен ефект на лятото върху съня обаче девалвира от друг определящ фактор на времето - температурата. Тя има важна роля за вътрешния ни часовник, който медицината нарича циркадни ритми.

Когато тялото се подготвя за сън, вътрешната ни температура леко спада и остава по-ниска до няколко часа преди събуждането.

Изследванията показват, че по-хладният въздух на околната среда поддържа естествения дълбок сън.

Идеалната стайна

температура за почивка е

между 16 и 20 градуса

в зависимост от личните предпочитания, дрехите и постелките. По-хладните температури обаче се оказват много по-постижими през зимните месеци благодарение на по-хладния външен въздух.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Димитър Павлов не можа да уреди сина си в държавна детска градина. Известният радио- и тв водещ подал документи в две ясли, но момченцето му не било прието. Сега за детето се грижи съседка на Павлов. "Жената много добре се разбира с Никола. Освен него тя гледа и внуците си и всички заедно се забавляват", доволен е Митко.

Може да звучи невероятно, но като майки жените често биват разделяни на 3 типа в зависимост от размера, който носят – слаби, нормални и с надномерно тегло. Сигурно ще се запитате кой ги разделя? Просто – самите жени, както и медиите, социалните мрежи, налагането на определен тип, по който една дама „трябва“ да изглежда след раждането

"Днес е международният ден на момичето! Добре, аз имам две големи момичета вкъщи.Поздравявам ви, момичета от целия сват, и да правите вашите бащи щастливи. А на всички нас, бащите на момичета - да правим всичко възможно за тях, защото всички знаем колко специална е тази връзка." Това написа Димитър Бербатов в профила си във Фейсбук и придружи

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над половин милион семейства в САЩ вече живеят по този начин Xоливудската актриса Деми Мур постави много въпроси за семейните отношения с биографичната си книга “Отвътре навън”, която се превърна в бестселър в САЩ. Тя разказа какво е да растеш с майка алкохоличка, която да те продаде на 15-годишна възраст за 500 долара на мъж, за да те изнасили.

В категория "Новини" сайтът на "24 часа" е на челната позиция както със своята десктоп версия, така и с мобилната За пореден месец сайтът на "24 часа" (24chasa.bg) е най-големият новинарски сайт в България - и в класацията на десктоп сайтовете, и при мобилните, показват данните на метричната система Gemius за септември

25 г. след като България детронира Германия като световен шампион с 2:1 в 1/4-финала на мондиала в САЩ, наш рефер намери място във вече 111-годишната история на бундестима. В квалификация за европейското първенство догодина срещу Естония в Талин пловдивчанинът Георги Кабаков стана съдията, който показва най-ранния червен картон на немски