Две седмици преди смъртта си спрял да се храни 

Съжалявам, че се докарах дотук, били последните му думи

Бъбреците и черният дроб предадоха най-дебелия българин. Бохемът и веселяк Гриша Георгиев, който тежеше 280 кг, издъхна във врачанската болница "Христо Ботев", след като органите му отказват да работят.

От няколко години състоянието на едрия мъж бе тежко заради затлъстяването. Но рязко се влоши в последните две седмици. "Напълно се залежа и не можеше изобщо да се движи. Спря и да се храни, защото всичко, което поемаше, веднага го повръщаше. Жена му се прибра от чужбина да се грижи за него, но вече беше късно. Органите му спряха да работят и Гришата не издържа", каза пред "България Днес" Цветослав Цветков, близък приятел на починалия и кмет на с. Лиляче. В него Георгиев прекарва последните години от живота, обичайки да си пийва и похапва.

Казваше, че жена му го обича въпреки килограмите
Казваше, че жена му го обича въпреки килограмите

Местният колорит, който всички в околията познават, казва, че без проблем може да изпие 5 кила водка, да изяде цяло печено агне и да се весели до сутринта.

"Съжалявам, че такъв весел и забавен човек си отиде. За последно го видях, като го изнесохме, за да го качим в линейката за Враца. Няма да забравя последните му думи: "Съжалявам, че се докарах дотук. Само аз съм си виновен за положението, в което се намирам", спомня си с тъга Цветков. В болницата Гришата е приет със сериозни сърдечни проблеми. Докторите обмислят да го транспортират в столична болница, но в един момент органите му отказват и се случва най-лошото.

Гришата ще бъде погребан в Лиляче. "Погребението вече е организирано, като му се прави ковчег по поръчка. Ще бъде погребан в събота, тъй като двама от тримата му синове живеят в Швейцария и Италия и е необходимо време, за да се приберат. Те са поели разходите по траурния ритуал", каза Цветков.

Георгиев издъхна във врачанската болница
Георгиев издъхна във врачанската болница

"Никога не съм си представял, че ще стана рекордьор в тежката категория с килата. Бях слабо момче, приеха ме в казармата 68 кг. Военната ми служба беше лека - въртях се все около казаните с готвеното. Уволних се видимо напълнял от яденето. Може би тогава започнах да качвам, но не обърнах особено внимание", каза приживе пред вестника Гришата.

"България Днес" изказва съболезнования на близките и приятелите му.