Джинджифилът е много важна подправка в азиатската кухня. Той е и отлично средство за поддържане на доброто здраве, кръвообращението и циркулацията на жизнената енергия в тялото. В Азия той се отглежда повече от 3 000 години.

Според традиционната китайска медицина той затопля организма, гони студа от тялото, възстановява Ян енергията, помага при различни храносмилателни проблеми. В древен Китай го използвали при хранителни отравяния и гадене. В днешни дни китайските лекари го препоръчват като отлично средство за превенция и лечение на различните неразположения, предизвикани от климатиците през лятото, предава Радио "Китай".

Ползи от джинджифила

1. Подобрява кръвообращението

Джинджифилът помага на тялото да се справи със студа. Според традиционната китайска медицина той е подправка, която затопля организма, помага на далака и храносмилателната система да „се заредят" с жизнена енергия Ци и Ян, препоръчва се при студени крайници.

2. Регулира храносмилането и облекчава гаденето

В старите книги по традиционна китайска медицина се казва, че джинджифилът помага на храносмилането, укрепва далака, спира повръщането и гаденето, справя се със спазмите, причинени от студ. Гаденето е чест проблеми при жените в началото на бременността. Пиенето на чай от джинджифил би им помогнало да успокоят стомаха. Той се препоръчва и на онези, които не се чувстват добре при пътуване със самолет, автомобил или по вода.

3. Облекчава менструалните болки

Джинджифилът подобрява и кръвообращението в долната част на корема. Той е подходящ за жените при менструални болки, тъмно течение, съсиреци и чувствителност към студа. В тези случаи е подходящ чаят от дждинджифил и кафява захар. Той в много популярен сред жените особено в студените райони на Китай.

4. Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания

Според китайците джинджифилът стимулира и укрепва сърцето. Едно изследване показало, че той понижава нивата на холестерола и помага за разреждането на кръвта. При понижени нива на холестерола и риск от образуването на съсиреци опасността от запушване на съдовете, и следователно от пристъпи на стенокардия, намалява съществено.

5. Лекува респираторни заболявания

Полезните свойства на меда и джинджифила в лечението на болести на дихателната система са широко известни. Джинджифилът е добро отхрачващо средство, което помага при простуда, кашлица, астма, бронхити и задух. Препоръчва се да се пие под формата на чай.

6. Силно противовъзпалително и обезболяващо средство

Екстрактът от джинджифил се използва в традиционната медицина като противовъзпалително средство. Изследванията доказват, че тези негови свойства се дължат на веществото зингибаин.

Освен това джинджифилът е природен аналгетик, който успокоява болките в мускулите, при артрит, ревматизъм, главоболие, мигрена и др. Маслото от джинджифил има релаксиращо действие, затова се използва в лечебния масаж при конвулсии.

Има данни, че редовната употреба на джинждифил понижава простагландина, който е причина за болката. На това се дължи и обезболяващото му действие.

Рецепти

Чай (отвара) от джинджифил

Отрежете 2-3 колелца джинджифил без да белите кората. Измийте ги и накълцайте на ситно. Сложете ги в чаша и залейте със завряла вода. Запарете за 5 минути, прецедете и чаят е готов. По желание може да добавите кафява захар и лимон.

Този чай лекува настинки, помага при махмурлук, облекчава менструалните болки, гаденето и стомаха. Жабуренето с отварата облекчава раните в устата, предпазва от кариеси, има лечебен ефект при лунички и суха кожа.

Каша от джинджифил и зелен лук

Продукти: Шепа ориз (може да го замените с овесени ядки), 2 чаши вода, парче от джинджифил (около 2 см), 2 с.л. зелен лук

Начин на приготвяне: Сварете ориза. Нарежете джинджифила и лука на ситно и ги добавете към врящия ориз. Изчакайте още 1-2 минути и кашата е готова. Може да овкусите със соев сос или сол.

Действие: Стимулира храносмилането, затопля организма и подобрява кръвообращението.

Внимание:

Тъй като джинджифилът затопля организма, ако имате излишък от топлина в тялото и не ви достига Ин енергия, състояние, което е придружено със симптоми като запек, суха кожа, силна жажда, зачервени лице и очи, силно потене, по-добре избягвайте или ограничете употребата на дждинджифил.

Пациентите с високо кръвно налягане, хиперактивна щитовидна жлеза, ускорен пулс или в период на менопауза, също е препоръчително да избягват дждинджифила.

Ако имате високо кръвно трябва да избягвате консумацията на джинджифил, но може да използвате отварата от него за вани на ходилата.

Когато усетите, че кръвното ви се качва, потопете ходилата в топла отвара от джинджифил а за около 15 минути. Джинджифилът ще помогне за разширяването на кръвоносните съдове и ще понижи кръвното налягане.