Чревните бактерии ешерихия коли (e. coli), са нормални обитатели в дебелото черво на хора и преживни животни. Чрез изпражненията бактериите попадат в почвата и канализационната система, а оттам и върху поливните зеленчуци. Най-често причиняват обикновена лятна диария, но са и основен причинител на инфекции на пикочните пътища. В по-тежките случаи водят до сериозни усложнения като пневмония, менингит.

Податливи на заболяване са деца, възрастни и хора с намален имунитет:

Кърмачетата, малките деца и старите хора са по-уязвими към всички инфекциозни агенти поради неразвита или отслабена имунна система. Те са най-засегнатият контингент от стомашно-чревни и пикочни инфекции, които при тях могат да имат и драматично протичане.

Състоянието на имунната система в момента на заразяване с коли бактерии и при хора в активна възраст, особено при наличие на хронични заболявания, създаващи имунен дефицит, улесняват инфекцията.

Бременността е рисков период за пуринарни инфекции от патогенни коли, поради променения хормонален баланс и физиология на лигавиците на пикочните пътища.

Целия текст четете тук