Теглото, съчетано с упражнения, също влияе на дълголетието

Учени установиха, че размерите на тялото – височина и тегло, съчетани с физическа активност, влияят върху дълголетието, съобщава Си Ен Ен. Според резултатите от изследването това важи повече за жените, отколкото за мъжете.

Дамите, които доживяват 90 години, са средностатистически по-високи и след 20-годишната си възраст са сложили по-малко килограми от останалите, сочи проучването, провеждано над 30 години от холандски специалисти. При силния пол решаващи са не толкова мерките на тялото, колкото неговото активно движение.

През 1986 г. изследователите интервюират близо 8000 холандци от двата пола между 55 и 69 г. и записват техните височина, актуално тегло и килограмите им, когато са били на 20 г. Участниците описват също физическата си активност, включваща

разходка

на кучета,

градинарство,

домакинска и

дворна работа,

разходки, каране на колело и спорт. Разпределят хората по групи според това колко активно се движат – 30 минути, до 60 минути, 90 минути и повече. Екипът ги проследява, докато навършат 90 години или до смъртта им. От 7807 участници 994 жени и 433 мъже достигат до и над 90-годишна възраст. Вземат се предвид и други влияещи върху продължителността на живота фактори като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.

Жените, които на 20 г. са тежали по-малко и после са натрупали по-малко килограми, се оказват по-дълголетни от по-пълните дами. Ръстът също е дал отражение – 31% повече участнички, високи около 1,80 м, са доживели 90 години в сравнение с високите 1,60 м.

При мъжете определящи за дълголетието се оказват не толкова височината и теглото, колкото физическата активност.

Движещите

се активно по

90 минути дневно

или повече са

показали 39%

по-голям шанс

да доживеят

90 години

спрямо мъжете с двигателна активност под 30 мин. При 30 минути упражнения дневно възможността да доживеят тази възраст се е увеличавала с 5 процента.  Движението е ключово за дълголетието.  СНИМКА:  ПИКСАБЕЙ

Движението е ключово за дълголетието. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Жените са показали по-малка зависимост от движението – тези с физическа активност над 60 минути дневно са с 21% по-голям шанс да достигнат 90 г. в сравнение с активните под 30 минути на ден.

Проучването не сочи причините за връзката между дълголетието и ръста, но “прави извода, че здравето на жените и мъжете реагира различно на индекса на телесната маса и физическата активност”, казва изследователят д-р Дейвид Карслейк. Индексът на телесната маса е показател, който служи за определяне на нормалното здравословно тегло при хора с различен ръст и за диагностициране на затлъстяване или недохранване.

Повече движение и по-малко заседяване удължават живота с 20-ина процента, показва и друго изследване, цитирано от Си Ен Ен. Ако 30 минути всеки ден,

вместо да се

излежавате,

се движите,

намалявате със 17 на сто риска от ранна смърт, констатират изследователи от Колумбийския университет в САЩ. Този процент става 35, ако половин час не просто се движите, а правите по-натоварващи упражнения.

В по-голямата част от света средната продължителност на живота се е увеличила, но през последните години тази тенденция се забавя, съобщава Си Ен Ен.

В САЩ например злоупотребата с лекарства и зачестилите самоубийства намаляват процента на дълголетниците. Но сред основните причини за по-ранна смърт си остават сърдечните болести, инсултите и ракът - трите основни причини за нивото на смъртността. А повечето от тези заболявания са резултат от наднормено тегло и липса на движение.