Калориите не бива да се броят, вредно е да се тъпчеш след 21 ч

Професор Джайс Йо пристига в бистро “Дъбът” в Кеймбридж на колело, преглежда менюто и си избира гъста супа от лобстер и печен телешки дроб. Поръчва си и чаша вино. “Рядко ям дроб, а тук го правят добре”, казва преподавателят по генетика и неврология в Кеймбриджкия университет.

Наскоро той издаде книга “Генетичното хранене:

науката за

затлъстяването

и истината

за диетите”,

съобщава британският в. “Гардиън”.

Роденият в Сингапур учен ръководи екип, който изучава как влияят гените върху апетита и усвояването на храната от организма. Изводът му е – трябва да се яде от всичко, но по малко. Той отрича диетите, които забраняват цели хранителни групи, освен ако това не е препоръчано от лекар заради болест или алергия.

“Пълното лишаване от определени храни е толкова вредно, колкото и прекаляването с тях.”

Хората не усвояват калориите с еднаква скорост и реагират крайно различно към отделните храни, казва д-р Йо. “Номерът е да откриете кои от тях работят във ваша полза и кои - не, да

разберете

повече за

метаболизма си”,

обяснява 45-годишният професор.

Бъдете наясно с продуктите, чиято консумация не можете да контролирате, и стойте далеч от тях. Ако наоколо например има шоколад, съпругата на учения не мирясва, докато не го изяде всичкия. Затова не го внасят в дома си. Той пък е пристрастен към свинските пръжки и сирената, които също си е забранил.

“За някои ястия важи поговорката “Без малко мога, с малко не мога. Щом не умееш да спреш, въобще не започвай”, съветва ученият.

Не бройте калориите – това подвежда, тъй като не взема предвид, че те се усвояват различно от организма. Съветът му е, вместо да се следят калориите,

да се набляга

на ястия, които

стомахът смила

по-бавно

– това убива чувството за глад по-дълго време.  За да имате хубава фигура, яжте по малко от всичко.  СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

За да имате хубава фигура, яжте по малко от всичко. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Яжте всичко, но малко по малко и с времето намалявайте обема на порциите – ще видите разликата на кантара, пише Джайс Йо. Не се страхувайте от храната – хапка шоколад няма да навреди. Синдромът орторексия, който ви хвърля в ужас, че ядете неправилно и причинява депресия, напоследък много зачести, предупреждава той. Важна е умереността.

Йо, който води предаване за храненето по Би Би Си, за един месец експериментално е станал вегетарианец. Ефектът бил добър – стопил е 4 кг и е свалил значително холестерола. После се върнал към разнообразното меню, но е намалил месото наполовина.

Това, от което също се въздържа, са наситените мазнини за сметка на ненаситените – авокадо, ядки, зехтин. Избягва захарта, особено сладките напитки. “Ако месните храни ви липсват, поливайте зеленчуковите със сос от месо – така ще залъжете мозъка”, казва професорът.

Британски специалисти също съветват да не зачерквате напълно храни – например въглехидратите. Това треби полезните стомашни бактерии.

Яжте не

по-малко от 30

вида растителна

храна седмично

Включвайте зеленчуци в закуската – гарнирайте яйцата с броколи, карфиол, спанак. Мазнините също са демонизирани – не си забранявайте умерено количество масло и сирене, но не се гощавайте от веригите за бързо хранене.

Ферментиралите храни са полезни за стомашната флора – включете в менюто кефир, чаена гъба омбуча, кисело зеле.

Не прекалявайте

с плодовете

– предизвикват инсулинов отговор. 3 порции на ден стигат. Диетичните продукти са подвеждащи – обезмасленото мляко например е лишено от полезни съставки, а са му прибавени не особено диетични.

Евтините хранителни добавки също не се препоръчват – правят ги от синтетични химикали, твърдят експерти пред в. “Дейли мейл”.

Пийте кафе – действа срещу деменция. Не яжте след 21 часа – през нощта е добре стомахът да почива от храносмилане.