По-малко въглехидрати, активен спорт и масажи е тайната рецепта

Ако намалите консумацията на въглехидрати и се заемете по-активно със спорт в комбинация с масажи със специален крем, можете да се спасите от целулита.

Такъв е съветът на руски експерти, които обясняват пред РИА “Новости” методите за борба с отпуснатата кожа на бучки, заради която много жени отказват да се появят на плажа.

“Има различни

методи за борба

с целулита,

но те работят

в комплекс

Първо: това е начинът на хранене, второ – физическото натоварване. Третият фактор са козметичните процедури – ръчните и механичните масажи”, разказва Людмила Смирнова, асистент в катедрата по кожни и венерически болести в московския Сеченовски университет.

Първите резултати ще се появят след две седмици, казва лекарката. При това диетата и заниманията със спорт трябва да се спазват редовно и стриктно, а масажи трябва да се правят два пъти седмично.

От храната изключете повечето въглехидрати, особено хляба, кифлите, пастата, сладкишите, което ще свали теглото ви и ще намали мастните отлагания по кожата. Заложете на протеини, фибри, риба, пиле, плодове и зеленчуци.

Препоръчително

е да се изпиват

поне 2 литра

вода на ден

за засилване на правилната обмяна на веществата.

Смирнова уверява, че антицелулитните кремове помагат само ако се ползват постоянно по време на масаж. Резултат няма, ако просто се мажете с тях и чакате целулитът да изчезне сам.

Някои прости техники, прилагани у дома, имат неподозиран ефект. Например изтъркването на тялото чрез кръгови движения със смляно кафе – сурово или остатък от кафеварката.

Освен че чисти мъртвите клетки, това затяга кожата, премахва малък слой мазнини от нея, подобрява структурата ѝ, прави я лъскава и еластична.

Подобни са съветите и на специалистката по козметична медицина и дерматология д-р Наталия Коленко. Целулитът, наричан още липодистрофия, е натрупване на излишна мазнина в клетките. Но той може да се появи и у слаби хора, защото

една от

причините

е хормонален

дисбаланс,

посочва тя. В периодите на полово съзряване, бременност и менопауза заради променените хормонални нива мастните отлагания на проблемни места обикновено се активизират.

Целулитът по-често се среща при жените, тъй като строежът на подкожните мастни влакна зависи от пола. При дамите преградите на мастната тъкан са разположени перпендикулярно на кожата, а при мъжете – успоредно. Затова за разлика от мъжете, когато слабият пол пълнее, мастните клетки се раздуват, стават видими на повърхността и се получава т. нар. портокалова кожа.

По принцип децата нямат целулит, тъй като се движат активно, растат бързо и нямат проблеми с хормоните. “Но за съжаление, днес заради наднормено тегло той все по-често се появява и при малките в началото на половото им съзряване”, казва Наталия Коленко.

Някои заболявания

като намалената

функция на

щитовидната жлеза

също влияят

на хормоналния баланс и водят до поява на целулит.

Според специалистите пълната победа над този неестетичен синдром е възможна, но проблемът е, че след време под влиянието на различни фактори той може отново да се появи. Затова редовното занимание със спорт и правилното хранене трябва да се следват постоянно.