Учени доказаха: Логическите игри с числа подмладяват мозъка

Хората, които играят судоку всеки ден, имат шанс да забавят стареенето на мозъка с 8 до 10 години. Такъв е изводът от проучване сред 20 000 души на екип от университета в Ексетър и лондонския Кингс колидж.

Учените вече са доказали, че

решаването на

кръстословици изостря

и освежава мисълта,

а новото изследване прави извода, че логическите игри с числа имат същия и дори по-голям ефект.

Тестът е проведен сред доброволци над 50 години, които са подложени на серия мозъчни тестове и са отговаряли на въпроси колко често решават пъзели с думи и числа. Умствените възможности на активните играчи се оказват с около десетилетие по-свежи от биологическата възраст на участниците.

“Открихме, че колкото по-редовно човек се занимава с ребуси и судоку, толкова по-добре се представя той на тестовете за оценка на паметта, вниманието и мисловните способности”, казва д-р Ан Корбит от медицинския факултет на университета в Ексетър, която ръководи изследването. Тази тенденция се доказва особено убедително чрез бързината и точността на отговорите, които участниците, играещи судоку, дават, обяснява тя.

В някои области разликата е удивителна – при решаването на различни проблеми активните играчи реагират, сякаш са 8 години по-млади от останалите.

Не може да се твърди, че тези умствени упражнения със сигурност намаляват риска от деменция на стари години, но изводът е, че те

помагат на мозъка

да работи по-добре

по-дълго време,

уверява изследователката.

Болестите, свързани със загуба на паметта, засягат 50 милиона души по света. Новите случаи са 10 млн. годишно и по данни на СЗО се очаква до 2050 г. те да се утроят. Здравната организация също препоръчва мозъчна активност като условие за забавяне на неговата дегенерация.

Специалистите оценяват новото изследване като важна крачка в търсенето на начини за борба с деменцията. Още не са открити медикаменти за лечение и предотвратяване на болести от рода на алцхаймер, но има доказателства, че промяната в стила на живот като спортуване, здравословно хранене и мозъчна активност дава положителен резултат. Към тях учените прибавят и игрите с числа и думи.

Судоку е наречена така от японската фирма “Николи”, името означава “eдинично число”. Но под различни форми

играта се появява

във френски вестници

още в края на XIX век.

Модерното судоку е дело на американския архитект Хауърд Гарнс, който го създава анонимно, когато е на 74 години, а играта е публикувана през 1979 г. в щатската преса.  

Как да играем

В най-разпространения си вариант судоку е поле от 81 квадратчета, разположени в 9 еднакви квадрата, всеки от които също съдържа по 9 кутийки, наричани “региони”.

В началото на играта някои от полетата са запълнени с предварително зададени числа и сложността на играта зависи от броя им. Колкото по-малко са те, толкова по-трудна е задачата.

Целта на играта е да се запълнят празните места с числа от 1 до 9 по едно число в поле по следните правила:

1. Всяко число може да се постави само по един път на хоризонтален ред.

2. Всяко число може да се постави само по един път във вертикална колонка.

3. Всяко число може да се слага само по един път в “регион” 9Х9.

Целта е да се попълни цялото поле на играта, като всяко от числата от 1 до 9 се постави само веднъж в ред, колонка и регион.