Продължаваща рекомбинация на ДНК може да направи половите лезии устойчиви на лечение.

Според Световната здравна организация повече от две трети от населението на света се заразява с поне единия от двата вида много разпространени херпесни вируса.

Всички те причиняват инфекции, но поразяват почти диаметрално противоположни зони в тялото. Едните (HSV-1) най-често засягат устата, другите (HSV-2) са отговорни за образувания по половите органи. Смята се, че в хода на еволюцията вируси, които причиняват лезии на различни места, са си смесили и обменили генетичен матерал. С термините на вирусологията тези своеобразни хибриди с разменени генетични компоненти представляват рекомбинации.

Оказва се обаче, че този смятан за окончателен процес не е приключил.

Клиничната лаборатория по вирусология към Медицинския университет във Вашингтон открива доказателства за продължаващата рекомбинация при хората и в момента. Авторите са сравнявали 22 години проби от пациенти и са установили нови различни вариации.

В медиите тази строго научна новина получава забавно образно тълкуване: има много повече “секс” между оралните и гениталните херпесни вируси, отколкото учените преди това смятаха.

Но смесването изглежда еднопосочен обмен.

Според проучването HSV-2 придобива гени от HSV-1, а не обратното. В резултат на това гениталният вирус (HSV-2) продължава да се променя, което би могло да има негативни последици за общественото здраве. Например HSV-2 може да се модифицира по начин, който го прави устойчив на настоящите антивирусни лекарства. Поражда се и тревога, че способността на HSV-2 да се допълва с части от генома на HSV-1 може да бъде бариера за създаването на ваксина срещу генитален херпес, обяснява пред “Хелт” д-р Алекс Гренингер.

Екипът е открил доказателства за скорошно смесване между HSV-1 и HSV-2. В няколко случая гениталните вируси са се сдобили с големи парчета ДНК от HSV-1. Не просто по-големи, а 10 пъти по-големи, отколкото са били наблюдавани по-рано, казва д-р Гренингер. Той откроява като забележителна находката при човек с генитална комбинирана инфекция с HSV-1 и HSV-2. Щамът HSV-2 в този пациент съдържаше голяма част от ДНК на HSV-1. В този случай е вероятно смесването да се е случило в самия пациент, което според учените показва, че рекомбинацията продължава.

Интересно от изследователска гледна точка, но тревожно за общественото здраве и възможностите за лечение е, че класически причиняващият орални инфекции вид през последните години провокира повече образувания по половите органи, създавайки възможности за коинфекции.