Черният дроб на млад и здрав човек обработва най-много 1 стандартна напитка на час.

Днешните хора пият с около 70 процента повече, отколкото преди 30 г. Това показва ново изследване за глобалната употреба на алкохол, проведено от изследователи от Центъра за наркомании и психично здраве в Торонто, Канада, и Техническия университет в Дрезден. С математически модели за прогнозиране екипът прави прогнозата, че сегашната възходяща тенденция ще продължи и през следващите няколко десетилетия. Констатациите на изследователите са публикувани в “Лансет”. Те разкриват не само тревожни, но и изненадващи за самите учени зависимости при сравняването на данните от 149 държави за периода от 1990 досега. Изследователите установяват, че моделите на консумация на алкохол не са се променили значително в страните с високи доходи, докато в регионите с ниски и средни доходи има огромен ръст.

В първите години, обхванати в проучването, повече се пие в страни с високи доходи, като най-високите нива на употреба са регистрирани в Европа, но с годините този модел е бил изместен от новия тренд. Консумацията на алкохол сред възрастните на Стария континент е намаляла на глава от населението с 12 процента - от 11,2 литра на старта на проекта до 9,8 в края му. През същия период от време консумацията на алкохол отбеляза малко увеличение - от 9,3 литра до 9,8 в САЩ.

Според прогнозите в следващите десетилетия около половината от всички възрастни по света ще консумират алкохол, а 23% от възрастните поне веднъж месечно ще прекаляват с напитките.

Според учени в идеалния случай при средния млад и здрав човек черният дроб може да преработи за час едно стандартно питие - шотче концентрат, чаша вино, халба бира. С напредването на възрастта органът става по-неуслужлив особено при редовно пиене и тогава опиянението настъпва дори от тези количества.

Сравнително ниската цена и широката достъпност на спиртните напитки ги прави най-често използваното пристрастяващо средство. Но алкохолът е безспорен рисков фактор за многобройни здравословни проблеми, което дава основание на канадско-германския екип да излъчи посланието, че глобалното икономическо бреме от болестите също ще се увеличи.