23°C   София
 

Черният дроб на млад и здрав човек обработва най-много 1 стандартна напитка на час.

Днешните хора пият с около 70 процента повече, отколкото преди 30 г. Това показва ново изследване за глобалната употреба на алкохол, проведено от изследователи от Центъра за наркомании и психично здраве в Торонто, Канада, и Техническия университет в Дрезден. С математически модели за прогнозиране екипът прави прогнозата, че сегашната възходяща тенденция ще продължи и през следващите няколко десетилетия. Констатациите на изследователите са публикувани в “Лансет”. Те разкриват не само тревожни, но и изненадващи за самите учени зависимости при сравняването на данните от 149 държави за периода от 1990 досега. Изследователите установяват, че моделите на консумация на алкохол не са се променили значително в страните с високи доходи, докато в регионите с ниски и средни доходи има огромен ръст.

В първите години, обхванати в проучването, повече се пие в страни с високи доходи, като най-високите нива на употреба са регистрирани в Европа, но с годините този модел е бил изместен от новия тренд. Консумацията на алкохол сред възрастните на Стария континент е намаляла на глава от населението с 12 процента - от 11,2 литра на старта на проекта до 9,8 в края му. През същия период от време консумацията на алкохол отбеляза малко увеличение - от 9,3 литра до 9,8 в САЩ.

Според прогнозите в следващите десетилетия около половината от всички възрастни по света ще консумират алкохол, а 23% от възрастните поне веднъж месечно ще прекаляват с напитките.

Според учени в идеалния случай при средния млад и здрав човек черният дроб може да преработи за час едно стандартно питие - шотче концентрат, чаша вино, халба бира. С напредването на възрастта органът става по-неуслужлив особено при редовно пиене и тогава опиянението настъпва дори от тези количества.

Сравнително ниската цена и широката достъпност на спиртните напитки ги прави най-често използваното пристрастяващо средство. Но алкохолът е безспорен рисков фактор за многобройни здравословни проблеми, което дава основание на канадско-германския екип да излъчи посланието, че глобалното икономическо бреме от болестите също ще се увеличи.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Това ще реши проблема в новите квартали Да се разреши строителството на детски градини на партерни етажи в жилищни сгради, иска Столичната община. “За целта трябва да се направят промени в различни нормативни актове. Не искам да изземвам функциите на други институции, но все повече инвеститорите осъзнават,

"Вечер вкъщи времето си е за нас :) Бойко и Бойко". Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук и го придружи със снимка в семейна обстановка с внука

Непосредствено след раждането бебето вижда неясно, по-скоро формите, както и на разстояние от 20-30 см. Привличат го движещи се форми, ярки цветове. Особен интерес проявява към човешки лица и особено към това на майката. Слух Слухът е по-развит от зрението. Бебето чува още в утробата на майката. Майчиният глас е най-разпознаваем.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Волейболистът от българския национален отбор Тодор Скримов се завръща в първенството на Русия. 29-годишният посрещач с мощен отскок и взривен сервис ще играе през следващия сезон за “Енисей” (Красноярск). През изминалата кампания перничанинът носеше на италианския елитен “Вибо Валентия” и му помогна да запази мястото си в елита.

Диреният за 2 убийства мъж от Костенец - неоткриваем вече две седмици Синът на дирения за две убийства Стоян Зайков-Чане - 14-годишният Стивън, е една от основните надежди на разследващите да намерят баща му. Двамата често пътували в Рила и разследващите го питат къде го е водил татко му и какви маршрути са използвали за преходите си.

Може да ги видите в Националната галерия (Двореца) от 23 май до 30 юни Изложбата “Мечът на хан Кубрат” е в рамките на Дните на Ермитажа в София. На откриването ѝ утре  - 24 май в 16 ч, ще присъства заместник-директорът на държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов. Застраховката на съкровището е тайна, но е с много нули.