Инфекцията на кръвта се нарича още отравяне на кръвта (сепсис).

Причини. Най-често това става като усложнение на съществуващо гнойно огнище (остеомиелит, цирей, флегмон, рана, гноен отит и др.).

Признаци. Протича с висока температура (39-40С), придружена от треска, изпотявания, отпадналост, сухост на езика, ускорен пулс, кожни изриви с разнообразен характер, увеличен далак.

Предсказание. Сериозно - ако не се лекува правилно и своевременно, може да завърши зле.

Лечение. Провежда се задължително в болнично заведение. От народната медицина се прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 с.л. (за деца по 1 ч. л.) от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша. Преди всяко вземане се разбърква, защото се утаява на дъното.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чаша от 100-150 г гореща като чай отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, орехови листа, обикновена коприва, пача трева, розов цвят (листенца), слез, спирея, росопас, цариче и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с.л. с прибавка на 1 ч. л. червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и след това на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета. При липса на апетит често да се пие малки чашки сок от плодове (особено от портокали) и зеленчуци; лека вегетарианска храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, съдържащи повече вит. А (спанак, салати, моркови, домати и др.). При температура да се отбягва прясно мляко; киселото мляко и прясното несолено сирене в случая са много полезни.

Полезно за болния е да се придържа към следния режим на хранене: сутрин на първа закуска да изпива 1 чашка от 200 г (за деца наполовина) боза или безалкохолна бира, в която от вечер се слага 30 г прясна козуначена мая (за деца според възрастта) - кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се разбърква и се засилва с по 1 ч. л. суха бирена мая, копривено и шипково брашно и се изпива наведнъж или на два пъти. Един час след тази закуска се прави втора закуска (по желание).

Преди обяд и вечеря като предястие болният да изяжда по 1-3 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и настъргани моркови и целина по равни части, с малко домати, чист зехтин и чист винен оцет по вкус.

Освен това добре е през време на яденето да глътва със сдъвканата храна и по 1 детско хининче (от аптеката), а след обяд и вечеря като десерт да изяжда и по 1 купичка "домашно желе за усилване". За него се вземат овес 120 г, жито, ечемик, ръж и царевица по 60 г, просо и сладки жълъди по 30 г, заливат се с 4 л вода и кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се добавят 5-10 ореха, счукани с ядките и черупките, 1 с.л. чубрица, 1 с. л тебешир, счукан на ситно, и 1 лимон, разрязан на 4 части; на тих огън се вари 30 минути и като изстине, се прецежда през цедка.

След това за по-възрастните от 18 години се препоръчва да изпиват и по 1 чашка от 50-100 г чисто натурално старо червено вино, а по-младите да вземат по 1 ч. л. бъзов мармалад с чист пчелен мед и 1/3 ч. л. прах от яйчени черупки; след това да изпиват по 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 ч. л. шипково брашно, малко плодов сок или вода, чист пчелен мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие топла отварка от бял равнец, борови връхчета, гръцка коприва, миризлива лазаркиня, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк с тесни листа, малинови листа и листа от френско грозде - по 50 г от всяка. От тази смес се вземат 2 с.л. и се запарват с 500 г вряща вода, след което се варят на тих огън още 10 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене при температура болният да взема по 1 прах от 2 г (за деца 1/2-1 г) от следната смес: 6 г индийско орехче, настъргано на ситно, и по 6 г нишадър и лимонтузу на прах, обвити в капсули от аптеката, за да не киселеят.

Заедно с праха се изпива 1 чашка от 75-100 г (за деца според възрастта) отварка от агримония и пр. (гледай точка II). При слабо и нервно сърце се взема по 1 с.л. от следната смес: 500 г гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани на кашица, с прибавки на 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо без семките, и по 12 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

Забележка. За деца и юноши листата от индрише се вземат според възрастта им: например, ако детето е на 7 години - 7 листа, ако е на 9 години - 9 листа, и т. н.

Десет минути след сместа при нервно сърце болният да изпива 1 чашка от 100 г (за деца според възрастта) отварка от исландски лишей 80 г, глог (плод и цвят) по 60 г от двете, бъзов цвят, буков мъх, дилянка (корени) и мащерка по 40 г. От тази смес 2 с.л. в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда. При хепатит да се изпиват 75 г (за деца според възрастта) отварка от синя тинтява, червен и жълт кантарион, мента пиперита и цикория (корени) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с.л. се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 25 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода (за деца наполовина). След това, ако болният има температура над 38С въпреки вземането на праховете, да се направи изтриване на цялото тяло със смес от 2 белтъка, 2 с.л. ракия, 2 с.л. сода бикарбонат, 2 с.л. оцет и 1 с.л. счукан чесън (за деца сместа се взема наполовина), последвано от сухо увиване, засилено с 3 шишета, напълнени с търпимо гореща вода - едното поставено на стъпалата, а останалите две от двете страни на бедрата, и то помежду второто и третото одеяло, за по-добро изпотяване.

След препотяването да се направи и фрикция на цялото тяло с хладка вода и оцет наполовина, а след това да ое постави на главата "шапка" от тънко хасе, напълнена със сурови картофи, настъргани и полети с 1/2 кафена чашка оцет - киснат в него 20 минути и се изстискват добре.

Едновременно на гърлото се поставя торбичка с квас, засилен с 1/4 ч. л. нишадър на прах, а на носа - питка от същия квас със залепена книжка отгоре му; държат се до сутринта или пък докато досадят на болния.

Ако болният няма температура, да прави парна баня на краката, докато добре се изпоти, последвана от сухо увиване с 1-2 одеяла за по-добро изпотяване, а след препотяването - сухо изтриване и поставяне на коремен компрес, натопен в хладка отварка от бял (равнец (2 с.л. се запарват с 500 г вряща вода) или пък във вода и оцет наполовина.

На тила се поставя торбичка със сурови картофи, полети с малко мляко; киснат в него 20 минути и се изстискват добре, отгоре - шапка от чорап и се държат до сутринта или докато досадят на болния.

Важни добавки. 1. При главоболие всяка вечер на главата да се слага цяла "шапка", напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен със 7-9 с.л. диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова с.л. пресни корени от полски бъз, на ситно счукани.

2. Добре е под коремния компрес в областта на черния дроб и далака да се поставят 2 торбички, напълнени с чист пресен селски хлебен квас, засилен с 5 с.л. диви кестени, настъргани с кората, и толкова сини сливи, киснали в малко вода, за да набъбнат, и счукани без костилките, или пък още по-добре с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан, засилен за двете места с по 9 сини сливи, смачкани без костилките, и с 1 с.л. царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Държат се до сутринта.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея", последвано при висока температура от всички приложения, дадени преди лягане. При липса на температура се прави фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. След обличането се правят и 10-20 дълбоки вдишвания през носа и толкова бавни издишвания през устата. Преди обяд, ако болният има температура, повтаря се казаното за сутринта. Ако няма температура и болният е на легло, да му се постави само коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина, и да се държи 2 - 3 часа. Ако ли се чувства добре и не е на легло, да пие само билките и да спазва диетата през деня, а вечер да се лекува по плана.

Забележка. При тази болест колкото повече болният пие горещи отварки (във вид на чай), толкова повече ще се поти и толкова по-бързо ще оздравее.

При отравяне с химикали лечението е, както при сепсис, с добавка всяка вечер на засегнатите места по кожата да се правят или компреси от кисело мляко, или пък торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас, забъркан с топло мляко вместо с топла вода, и да се държат до сутринта.