Намаляването на броя на белите кръвни телца се нарича левкопения.

Причини. Левкопенията не е самостоятелно заболяване, а е признак, който съпътства други заболявания. Характеризира се с намаление на броя на белите кръвни телца (левкоцитите) под 5000 в 1 куб. мм кръв. Развива се при много вирусни и други инфекциозни болести, при различни отравяния, остра лъчева болест, кръвни болести, разрушение на лимфни възли, болести с увеличение на слезката (далака) и т.н.

Признаци. Покриват се с признаците на основната болест, предизвикваща левкопенията.

Предсказание. В общи линии добро - зависи от основното заболяване.

Лечение. Провежда се от лекар. Народното лечение цели общо засилване на организма, както при левкемия, със следните добавки:

1. Два часа след ядене, ако болният има повишена температура, да взема 1 прах от 2 г от следната смес: 6 г индийско орехче, 6 г нишадър и 6 г лимонтузу, стрити на прах, смесени заедно и разделени на 9 праха по 2 г всеки.

Забележка. На деца да не се дават; при по-големи деца се намаляват на четвъртина или наполовина.

Освен това болният може да взема и по 1 изравнена ч. л. див кестен, настърган с кората на ситно ренде и разбъркан с 1 ч. л. чист пчелен мед.

Заедно с праховете да изпива или а) по 1 чашка от 75 - 100 г (за деца според възрастта) отварка от кората на плода на дивия кестен (1 с.л. кори в 300 г вряща вода се варят 20 минути; като изстине, се прецежда); или б) по 1 чашка от 75 - 100 г (за деца според възрастта) отварка от пелин (листа) и червен кантарион (листа и цвят) - по 1 с.л. от двете в 300 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда; или в) по 1 кафена чашка (за деца според възрастта) отварка от пелин (листа), орехови и бадемови ядки, счукали на ситно - по 1 с.л. от трите в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда; или пък г) по 1 чашка от 100 г отварка от пелин, червен кантарион (листа и цвят) и жълт равнец (листа и цвят) - по 1 с.л. от всички се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда.

2. Ако болният няма повишена температура, да се изпиват 75 г отварка от агримония, върбинка (листа и цвят), глухарче (листа), медуница, мента пиперита, пелин (листа), овчарска торбичка, полски хвощ, селим (листа), цикория (корени) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 с.л. се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се вари още 20 минути; като изстине, се прецежда.

3. При наличност на горчива вода в стомаха 5 минути преди да обядват, възрастните над 15 години да използват следната смес: 1 изравнена ч. л. нишадър на прах, разбъркан със 150 г чисто натурално (домашно) червено вино, 30 г чист зехтин и 6 бучки захар.

4. При висока температура (до 40С), придружена от тръпки, на болния да се направи хладка клизма (35С) с 1 л разтвор от сода бикарбонат (на 1 л хладка вода 1 с.л. сода). След това тялото му да се намаже със следната смес: 1 пресен белтък, 1 с.л. ракия, 1 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. оцет и 1 с.л. счукан чесън.

Увива се с 2-3 одеяла и след като се препоти, му се прави фрикция с вода и оцет наполовина, а на главата му се слага "шапка" от сурови картофи, настъргани и полети с 50 г оцет, в който киснат 1/2 час. На далака се поставя торбичка, напълнена с квас, засилен с 3-7 с.л. диви кестени, настъргани с кората, или с топла лапа от печен лук, засилен с 9 - 12 сини сливи, смачкани без костилките, или пък прясно зеле, сварено с малко мляко, за да стане гъста лапа.

3абележка. Разтриването може да се прави 3 пъти на ден.

5. При липса на апетит всеки 3 часа да се дава на болния по 1 с.л. отварка от пелин (1 с.л. пелин в 200 г вода се вари на тих огън 5 минути).

6. При сърдечни болки да се слага отпред в областта на сърцето млечен компрес от 2-3 парчета, натопени в топло сурово мляко, а отзад - торбичка с пресен хлебен квас, засилен с 2-4 с.л. диви кестени, настъргани с кората, и да се държат, докато мине болката.

7. През летния сезон за предпочитане е кестените, с които се засилва квасът, да се заместват с толкова с.л. млади корени от полски бъз, настъргани на ренде.