Тромбоцитите са кръвни плочици - третият елемент на кръвта освен еритроцитите (червените кръвни телца) и левкоцитите (белите кръвни телца). Те участват при кръвосъсирването и кръвоспирането. При намаление на броя им в кръвта настъпва заболяването тромбопенична пурпура, което се характеризира с кръвоизливи.

Причини. Не са достатъчно изяснени. Значение имат някои инфекции и интоксикации, свръхчувствителност, заболяване на далака и др.

Признаци. Периодична неедновременна поява на несиметрично разположени с различна големина кожни кръвоизливи и кръвоизливи на лигавиците, неправилни и различно оцветени: ясночервени, тъмночервени, жълти, зелени, виолетови. Срещат се и кръвоизливи от устата, венците, носа. До появата на кръвоизливите болният се чувства здрав. Кръвоизливи в ставите няма.

Предсказание. Сериозно, особено при острите кръвоизливи. Хроничната форма е по-благоприятна.

Усложнения. Вторично малокръвие.

Лечение. При кръвоизливи лечението се провежда от лекар. В интервалите без кървене са необходими правилен режим и правилно пълноценно хранене.

Народната медицина препоръчва освен казаното за хемофилия: сутрин на първа закуска болният да изпива 1 чаша бира, в която от вечерта са сложени 20 г прясна хлебна (козуначена) мая - кисне захлупено цяла нощ, а сутринта се разбърква добре и се засилва с по 1 ч. л. суха или течна бирена мая и шипково брашно. На втората закуска може да изпие 1 - 2 пресни яйца или пък чаша мляко с 1 жълтък от прясно кокоше яйце, подсладено с мед или захар, и мляко с парче хляб, леко препечен. На обяд и вечеря - както при хемофилия.

След обяд и вечеря болният да взема по 1 - 2 чаени лъжички бъзов мармалад или пък мед, засилен с по 1 ч. л. прах от картоф, изгорян до черенно, и 1/2 изравнена ч. л. от яйчени черупки.

Вечер преди лягане при невъзможност да се облече "мокра риза" вместо нея да постави на корема си компрес от 2 - 3 бархетни парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (3 с.л. листа и цвят в 600 г вода се варят 5 минути), а под компреса в областта на далака се поставя торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от пресен селски хлебен квас, засилен с 2 - 4 с.л. диви кестени, настъргани с кората, и 5 - 9 сини сливи, смачкани без костилките, или пък торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени с топла лапа от 250 г ориз с прибавка на 1 пълна с.л. ленено семе или ленено брашно и 20 сини сливи - в 800 г вода се вари като пилаф, след това се смачква на тесто, като се махат костилките.

Сутрин след изпълнение на казаното за хемофилия болният да носи през деня в областта на далака парче мушама от хаваджива (24/12 см) с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да диша свободно кожата. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Важни добавки.

1. За нормализиране на хемоглобина при анемия - сутрин, 1 час преди да стане от леглото, болният да взема по 1 с.л. настойка от 500 г малага или чисто домашно червено вино, 500 г пудра захар, 2 карамфилчета и 1 ч. л. канела на прах - на тих огън във водна баня се варят 30 минути. Употребява се на следващия ден от приготвянето й.

2. При ускорено утаяване на кръвта. Сутрин, обед и вечер 10 мин след настойката, дадена в плана за хемофилия (виж точка I), болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от 7 ореха, счукани заедно с черупките на каша и вързани в марличка, с прибавка на 3 с.л. овес (зърна) и по 2 с.л. корени от магданоз, обикновена коприва, къпина и цикория - в 3 л вода на тих огън се вари 20 минути. След това се прибавят още по 2 с.л. борови връхчета, исландски лишей, полски хвощ, троскот и хмел (шишарки) и 1 лимон, разрязан на четири части; вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Забележка. Отварката от орехи замества отварката от пипериче и пр., дадена в плана за хемофилията (виж точка II).