Причини. Отслабнала функция на сърцето при боледуване от белодробно сърце, декомпенсиран сърдечен порок, хроничен миокардит, сърдечна склероза и др.

Признаци. Наред с другите прояви на сърдечната слабост у болния се явяват отоци на краката, корема и други части на тялото, в коремната кухина се събира течност.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Провежда се от лекар и е насочено срещу сърдечното страдание, а и за обезводняване на организма. Народната медицина прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 с. л. сироп от алое арборесценс (трионче): от него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите и се смилат на каша, към нея се добавят по 300 г червено вино и мед и във водна баня се вари 30 минути, като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено да не вкисне.

Или пък по 1-2 зърна от следната смес: 100 г чист боров катран (от аптеката) се измива в 9 води, за да пожълтее, и след това се размесва с 10 г нишадър на прах и 10 г рафинирана сяра; към получената смес се прибавя 1 ч. л. чисто смляно кафе и се бърка да стане като тесто. От това тесто се правят хапчета колкото царевични зърна, овалват се в леко препечено царевично брашно, след което се нареждат в подходяща кутийка. Употреба: първи ден - сутрин, обед и вечер се взема с малко вода по 1 зърно - всичко 3 зърна, от втория ден се вземат по 2 зърна - всичко 6 зърна, и така се продължава до края на лечението.

II. Десет минути след сиропа или зърната да изпива 1 чашка от 50 г отварка от гръмотрън (корени), магданоз (корени), цикория (корени), мечо грозде, полски бъз (корени) и коприва (корени) - по 100 г от всяка. От тази смес 4 с. л. с прибавка по 1 с. л. счукано семе от магданоз и пъпеш и пепел от лозови пръчки в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути и веднага се прецежда. При пиенето всяка чашка се засилва с по 1/4 ч. л. нишадър на прах (от аптеката).

Диета. Същата, дадена при воднянка в корема, със следната добавка. На първа закуска за усилване на сърцето в продължение на 40 дни болният да взема следната смес: сок от 1 лимон, разбит с пресен жълтък от кокоше яйце и 1 с. л. пудра захар. Сместа престоява на хладно цяла нощ добре разбъркана и захлупена престоява, а на сутринта се изяжда.

Преди обяд като предястие да изяжда по 2-3 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълките и се яде без хляб). На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г месо - агнешко, телешко, пиле или прясна риба.

На вечеря - безмесна храна. След обяд и вечеря като десерт да изяжда по 1 с. л. от крема за усилване на сърцето, приготвен от 100 г прясно краве масло, 100 г чист пчелен мед, 100 г тиквено семе (сурово, обелено и счукано) и 100 г ориз (опечен до бежов цвят и смлян на брашно) - всичко добре разбъркано, за да стане като крем. Или пък т.нар. кромидова диета.

За онези болни, които се нуждаят от кромидова диета, но по една или друга причина не могат да консумират суров кромид лук, се препоръчва следната рецепта за кромидово вино: суров кромид лук - 300 г, бял пчелен мед - 100 г, бяло вино - 600 г.

Кромидът трябва да бъде накълцан ситно и след това смлян и пресован, та по такъв начин, като се размеси с разтворения във виното мед, да се образува течна маса, която се разбърква преди всяка употреба. От това кромидово вино се дават според възрастта на болния от 2 до 4 с. л. на ден.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие по 50 г от отварката, дадена в точка II.

III. Два часа след ядене да взема 1 с. л. от следната смес: 200 г чист зехтин, 200 г лимонов сок, 2 г камфор на кристали (предварително разтворен с няколко капки чист спирт), по 12 г валерианова тинктура и тинктура от глог и 10 ментови капки.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 винена чашка от 50 г отварка от 25 ореха, счукани с черупките и вързани в марличка, с прибавка на по 2 с. л. счукано семе от дини, магданоз, пъпеши и тиква и 4 с. л. от следната смес: жълт и червен кантарион, жълт смил, мента пиперита, синя тинтява и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка; в 3 л вода на тих огън се вари 30 минути да стане наполовина и като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. Пие се подсладено с мед и с лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода или чай от лайка, последвана от сух масаж на прасците от долу на горе за 5 минути, спане с повдигнати крака на възглавница и налагане на корема с торбичка от тънко хасе, ушита на 4 джоба, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 30-45 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 1 ч. л. нишадър на прах и накрая поръсена с малко леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата); на бъбреците също се слага торбичка от тънко хасе (25/15 см), напълнена със същата лапа от печен кромид лук, засилен с 15 сини сливи, смачкани без костилките и преди поставянето поръсени с ? ч. л. нишадър на прах, отгоре им се поставят вестник и вълнен пояс.

На сърцето (отпред и отзад) се поставят две мушами от хаваджива (20х25 см) с тропосани отгоре им две парчета тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. На цялата глава се слага "шапка" от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 10 с. л. диви кестени, настъргани на ситно, а при липса на кестени с толкова лъжици млади пресни корени от полски бъз, счукани на каша).

Забележка. Лапата от кромид лук може да се използва 3 вечери поред, а квасът на главата - 2 вечери поред, като втория път се засилва с 2-3 с. л. нов квас за нова ферментация.

VI. Сутрин. Областта на сърцето отпред и отзад се изтрива с памуче, натопено в камфоров спирт, прави се фрикция на корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и 10-15 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

Един-два часа след закуска и в 17 часа, ако болният не е на легло, добре е да си постави коремен компрес, натопен в топла отварка от корените на полския бъз (4 с. л. в 1 л вода се варят 30 минути и веднага се прецежда), отгоре вестник и вълнен пояс и се държи 2-3 часа.

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

При менструация също почивка с изключение на билките и диетата.

Важни добавки.

1. Болният винаги да има топли крака - за целта всяка сутрин да поръсва табаните на чорапите си с прясно смлян синап и вечер да спи или с грейка, или с топло шише на стъпалата, но не и с електрическа възглавница.

2. Добре е болният да спи с повдигнати на възглавница крака, за да облекчи дейността на сърцето си.