Причини. Заболяването настъпва вследствие стеснение или запушване на кръвоносните съдове на сърцето при атеросклероза, кръвно налягане, употреба на никотин, психически преживявания, физически усилия.

Признаци. Силна с характер на бодеж, пристягаща сърдечна болка, която най-често е зад гръдната кост и се разпространява към лявата ръка и шията. Тя продължава часове, дори дни. Болният е неспокоен, изпотен обилно, има сърцебиене, гадене, отделя много урина.

Предсказание. Опасно за живота.

Лечение. Изключително болнично.

При остър инфаркт болният веднага да се сложи на легло и докато не оздравее, да не мърда от него. След това да се разтрие сърдечната област отпред с памуче, натопено в камфоров спирт, и внимателно да се поставят на сърцето (отпред и отзад) две мушами от хаваджива (25/30 см) и с тях да лежи, докато оздравее.

Освен това сутрин, обед и вечер преди ядене и 2 часа след ядене да се дават същите отварки и др. като при гръдна жаба. Всяка сутрин на първа закуска на болния да се дава чаша мляко, в което е сварено едно парче (10 см) от бялата част на праз лук и след това сокът му е изстискан в млякото (самият лук се изхвърля). Тази закуска служи и за разхлабване на черенвата.

Останалата диета е същата, както при гръдна жаба, с добавка в този случай храната да бъде предимно кашава или течна. За избягване на главоболието сутрин и вечер на главата да се слага "шапка" от сурови картофи, рендосани на ренде за дюли, полети с 50 г оцет - киснат в него 1/2 час и добре изстискани се слагат в шапката; отгоре се слага друга шапка според сезона и се държи по 8 часа с почивка 2-4 часа. Други приложения не се правят. През цялото време на лечението да се осигурява душевно и физическо спокойствие. Отиването по нужда да става само на легло с подлога.

Мушамите от хаваджива да се използват 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и да се заменят с нови.

При прекаран инфаркт добре е да се приложи в продължение поне на един месец пълното лечение, дадено за гръдна жаба.