Нормално ударите на сърцето са около 70 в минута. По различни причини сърдечната дейност може да се ускори до 120-150-180 удара в минута, да се забави до или под 40 удара в минута или да се наруши ритъмът й.

Учестената сърдечна дейност се нарича още и тахикардия.

Причини. Инфекциозни заболявания, придружени с треска (инфлуенца, дифтерия и др.), малокръвие, значително отслабване, отравяне с тютюн, Базедова болест, психическо напрежение, след употреба на кафе, чай и др.

Признаци. Болният усеща ускорена и усилена сърдечна дейност, отпадналост, лесна умора.

Лечение. Насочено е срещу основното заболяване. Освен това народната медицина използва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема с 1 бучка захар (или без нея) 20 капки от следната смес (от аптеката): валерианова тинктура - 20 г, тинктура от глог - 20 г, розова вода - 20 г, камфор на прах - 2 г и 10 ментови капки.

II. Десет минути след капките да се изпиват 75 г отварка от исландски лишей 100 г, бъзов цвят, буков мъх, глог (плод), мащерка, балканска чубрица и синя тинтява - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с. л. с прибавка на 3 листа от лимон и 3 зърна карамфил се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не!

Сутрин на първа закуска болният да изпива следния разтвор: 75 г хладка преварена вода с прибавка на 10 г прясна мая за хляб и 2 чаени лъжички гликоза или чист пчелен мед, добре разбъркан. Един-два часа след това по желание може да си направи и втора закуска.

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена със салата от кромид лук и магданоз по равни части и по малко от другите любими салати с малко винен оцет и зехтин по вкус, може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба, предимно печена или варена, а не пържена.

Безмесна вечеря: кисело мляко с 1-2 с. л. сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с ръжен хляб. След ядене да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бъзов цвят и цвят от лайка: по 1 с. л. от двете се запарват с 500 г вряща вода, захлупено кисне 1 час, след което се прецежда. Пие се подсладено с гликоза или мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 с. л. смес от 500 г течна гликоза или пък чист пчелен мед с 20 зелени листа от индрише заедно с дръжките и 20 ядки от кайсии или пък от сладки бадеми, счукани на каша, с прибавка и на 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на каша заедно с корите, но без семките, и 1 с. л. канела на прах.

IV. Десет минути след тази смес да изпива и 1 чашка от 75 г запарка от акация (листа), босилек, жълта комунига (листа и цвят), лавандула, липов цвят, маточина, мента пиперита, риган и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с. л. с прибавка на 3 листа от орех и 1 изравнена ч. л. кори от портокали се запарват с 500 г вряща вода и захлупено кисне цяла нощ, а на сутринта се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от редуваща баня на краката до под коленете (42С за 30 секунди, 20С за 3 секунди - 5 пъти) - започва се с горещата и се свършва с хладката.

Следват сухо изтриване и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, компрес на корема от 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от лайка, отгоре сухо хасено парче и фланелен пояс.

На сърцето (отпред и отзад) се слага по една торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен за двете места с 6 с. л. диви кестени, настъргани с кората, и 1/2 изравнена ч. л. нишадър на прах), или пък мушама от хаваджива (20/25 см) с тропосан отгоре тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно.

При тежко главоболие на главата се слага "шапка" от тънко хасе, напълнена със същия квас, засилен със 7-9 с. л. диви кестени, настъргани с кората, а при липса на главоболие - зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, отгоре - друга шапка от чорап. Държат се цяла нощ.

Забележка. Мушамата от хаваджива се използва 15 дни от едната и 15 дни от другата страна. След това, ако има нужда, се заменя с нова.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и разтривка 1-2 пъти на сърцето (отпред и отзад) с памуче, натопено в камфоров спирт, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с толкова бавни издишвания през устата, като се държи зелен лист от здравец или друго любимо цвете под носа. Повтарят се преди обяд и вечеря.

Освен това от голяма полза е и коремната баня (30С за 20 минути) с формулата "Аз ще оздравея". Прави се 2 часа след закуска и към 16 часа. През деня болният да носи на слънчевия възел (над пъпа под лъжичката) 1/2 глава суров кромид лук, разрязана през средата, залепена с отрязаната си половина към тялото (прикрепва се с бинт или лепенки), или пък да си постави на същото място торбичка от тънко хасе (10/10 см), ушита на тегели от по 1 см широки, напълнена със суха готварска сол - закрепва се с лек бинт или колан от хасе. Сменя се на две седмици веднъж.

Ако през деня сърцебиенето се увеличи, тогава на сърдечната област да се сложат компреси във вид на торбички от тензух, напълнени с прясно кисело мляко, добре изцедено и поръсено с прясно смлян синап, на върха на ножа, или пък компреси с вода и оцет наполовина. Държат се, докато пулсът се нормализира.

Самовнушение. Прави се при всяка криза с формулата "Минава ...".

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко, ако се налага - лечението продължава.

При менструация редуваща баня на краката не се прави.

Важни добавки.

1. При криза от силно ускорен пулс болният да сложи на сърцето си отпред и отзад компреси от по 4 хасени парчета, натопени в хладък оцет и добре изстискани, а на главата - "шапка", напълнена със сурови настъргани картофи, поръсени с оцет и добре изстискани, отгоре - шапка от чорап. Едновременно с това да подържи ръцете си до китките в съд с оцет, докато пулсът се нормализира.

2. При болки в сърцето болният веднага да легне в кревата по гръб и под лявата мишница да си постави на голо една топка, приготвена от 2-3 носни кърпи или от нещо друго, а в лявата си ноздра да пъхне малко топченце памук.