Ендокардитът е възпаление на вътрешната обвивка, която покрива кухините на сърцето и повърхността на клапите.

Различават се два основни вида ендокардит: 1) доброкачествен, най-често ревматичен; 2) злокачествен (язвен ендокардит - по сърдечните клапи се образуват язвички) - инфекциозен.

Причини. На първо място причина за доброкачествения ендокардит е ревматизмът. Значение имат освен това ангината, възпалително-гнойните процеси в зъбите, яйчниците, а по-малко инфекциозните заболявания като скарлатина, коремен тиф, пневмония и др. Язвеният ендокардит е тежко страдание, което се причинява от болестни микроорганизми.

Поражение както при единия, така и при другия ендокардит търпят клапите на сърцето. Те задебеляват, свиват се и не могат вече да затварят плътно отворите между отделенията на сърцето или пък достатъчно да се отворят, за да премине необходимото количество кръв - оформя се сърдечен порок.

Признаци. При ревматичния ендокардит в началото преобладават ревматичните прояви. Температурата на болния се колебае, има сърцебиене, тежест в сърдечната област, отпадналост, понякога затруднено дишане. Най-често заболяването протича няколко месеца и завършва с оформянето на сърдечен порок.

Язвеният ендокардит (наречен още злокачествен) протича тежко, с висока температура (40-41С) и втрисане. Болният е много отпаднал, изпотява се обилно, има сърцебиене, често устните и краищата на пръстите му са синкави, оплаква се от задух, особено когато легне на ниска възглавница, и болки в сърдечната област. По кожата му понякога се виждат дребни обриви. Пулсът е учестен, неправилен. Появяват се отоци в началото само на стъпалата, а после и нагоре до корема. Когато сърцето отслабне много, отоците обхващат цялото тяло.

Едновременно с това страдат всички органи вследствие на застой на кръв в тях: увеличават се черният дроб, далакът, белите дробове и т. н. Болният кашля силно, често и с кръв, има разстроено храносмилане, не спи добре. В урината му се явява албумин. Заедно с това е засегнат и душевният живот на болния - той е мрачен, угнетен и понякога проявява признаци на умствено разстройство.

Предсказание. Сериозно, особено за язвения ендокардит.

Предпазване. Понеже главната причина за ендокардита са острият ставен ревматизъм, а също и заразните болести, трябва да се вземат навременни мерки срещу тях, като се спазва правилен хигиенен режим.

Лечение. Острият ендокардит задължително се лекува в болница при строг режим на легло, и то своевременно. Народното лечение е следното.

I. Сутрин 1 час преди ядене болният да изпие наведнъж сока на 1/2 лимон, разбъркан добре с 1 пресен жълтък и 1 ч. л. захар. Това да продължи само 10 дни поред.

II. След това сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да взема по 1 с. л. смес от 200 г чист зехтин, размесен с 200 г сок от лимон и 1 г камфор на прах (предварително и настрана разтворен с няколко капки аптекарски спирт или пък чиста ракия, иначе не се разтваря); или люляков сироп - 16 с. л. цвят от люляк с 300 г вода и 200 г захар се вари 10 минути, след това се добавя 1 кг чист пчелен мед и се вари още 10 минути.

III. Двадесет минути след сместа или сиропа да изпие 1 чашка от 50-75 г отварка от бъзов цвят, бабин зъб, обикновена коприва, дива чубрица, подбел и тръстика - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с. л. се запарват с 500 г вряща вода, варят се на тих огън още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна, умерено солена. Люто, алкохол и тютюн - не! Сутрин на закуска добре е болният да изяжда по 1 пресен жълтък, забъркан с 1 ч. л. от следната смес: 100 г пудра захар и 20 г канела на прах. Забраняват се всякакви храни, които образуват газове. Или да изпива сока на 1 лимон, разбъркан с 1 пресен жълтък и 1 с. л. пудра захар - сместа трябва да престои цяла нощ и на сутринта да се изяде; това се прави 40 дни поред.

Всеки месец от първо до десето число на месеца, и то през време на сутрешната закуска и вечеря, да взема заедно с храната си и по 20 сантиграма хинин (от аптеката); след това 20 дни почивка, после пак от първо до десето число се взема казаното количество хинин; пак 20 дни почивка и след нея се взема за трети път хинин.

Преди обяд и вечеря да изяжда по 1 чинийка салата от пресен или стар кромид лук, магданоз и настъргана целина по равни части с малко чист винен оцет и олио по вкус, а след обяд и вечеря да взема по 1-2 чаени лъжички от следния крем за усилване на сърцето: чист зехтин или прясно краве масло 200 г, чист пчелен мед 200 г, тиквено семе (сурово, обелено и счукано) 200 г и ориз (опечен до бежов цвят и след това смлян) 200 г - всичко се разбърква добре да стане като крем.

Или пък по 1 ч. л. бъзов мармалад с мед, разбъркан с 1/4 ч. л. прах от яйчени черупки и 1 ч. л. смесено кафе от фий 100 г, ръж и нахут по 50 г и две счукани ядки от праскови, а след това да изпие 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 ч. л. шипково брашно, малко чист пчелен мед и малко вода или плодов сок да стане гъсто и сладко като боза.

IV. Два часа след ядене да взема 1 ч. л. от следната смес: чист пчелен мед 250 г, сока на 2 лимона и 3 с. л. балканска чубрица, стрита на прах.

V. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, глог - плод и цвят по 30 г, бъзов цвят, буков мъх, дилянка корени, балканска чубрица и мащерка по 20 г. От тази смес 2 с. л. се запарват с 500 г вряща вода и врят след това още 10 минути; като изстине, се прецежда.

VI. Една-две вечери поред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 с. л. цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 30 минути и се прецежда); след това винаги при нужда - клизма с 1/2 л от същия чай. Следва редуваща баня на краката (42С за 30 секунди, 20С за 3 секунди - 5 пъти), сухо изтриване на краката, лека разтривка на гръбнака с памуче, натопено в смес от счукан чесън и оцет по равни части, 1-2 пъти.

На целия корем се поставя торбичка от тънко хасе, напълнена една вечер с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан, засилен с 2-3 с. л. царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата) и поръсен с 1 с. л. захар; или пък с топла лапа от праз лук - бялата му част, на ситно нарязана и сварена с малко мляко, да стане гъсто като лапа от ленено семе и преди поставянето поръсена с 1 с. л. захар; втора вечер - с пресен топъл селски хлебен квас, засилен с 9-10 с. л. диви кестени, настъргани с кората.

На сърцето отпред и отзад (откъм плешката) се закрепват и торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас, засилен с по 3-4 с. л. диви кестени, настъргани с кората, и с по 1/4 изравнена ч. л. нишадър на прах (от аптеката). На тила в двата случая се слага торбичка с хладък селски хлебен квас, поръсен с 1/4 ч. л. нишадър на прах (от аптеката), а при главоболие - цяла "шапка" от същото хасе, напълнена със същия квас, засилен със 7-9 с. л. диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова с. л. пресни и млади корени от полски бъз, нарязани на ситно и счукани на каша); държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

VII. Сутрин. Още с отваряне на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и по-добре и в най-скоро време ще оздравея напълно", последвано от фрикция на подмишниците, сърцето и половите органи с хладка вода, а след обличане и проветряване на стаята да се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата, които се повтарят преди обяд и вечеря.

Преди обяд добре е да се повтори казаното за вечерта.

Неделя. Ако се налага, лечението продължава, ако няма криза - почивка.

При менструация жените не правят редуваща баня на краката.

Забележки.

1. Ако болният има треска, да му се дава сутрин, обед и вечер 2 часа след ядене по 1 прах от следната смес: 9 г индийско орехче, 9 г нишадър и 9 г лимонтузу, стрити на прах и разделени на 9 праха по 3 г всеки. Употреба: 2 дни поред се вземат по 3 праха, на 3-ия ден се почива и на 4-ия ден се вземат останалите 3 праха. Праховете се изпиват с отварката, предвидена за същото време.

Ако няма възможност да се направят праховете с индийско орехче, те може да се заменят с по 1 с. л. смес от кромид лук и чесън (по 250 г от двете в 1 л вода се варят, докато стане гъсто като мармалад). Освен това на гръбнака се залепва мушама, приготвена от американ (дълъг според дължината на гръбнака и широк 8 см), намазана със следната смес: 1 пресен белтък и 1 ч. л. камфор на прах.

2. При тежест в сърцето - разтривка с памук, натопен в камфоров спирт, няколко пъти, докато острата криза мине. Едновременно се поставя и коремен компрес, съчетан с "мокри чорапи", натопени във вода и оцет наполовина; държат се до преминаването на кризата.

3. При болки в сърцето вечер преди лягане в сърдечната област отпред да се сложи или млечен компрес от 4 ката, натопен в топло сурово мляко, или торбичка с пресен селски хлебен квас, засилен с 4 с. л. диви кестени, настъргани с кората - държат се, докато болката премине.

4. Освен това болният трябва да спазва строг режим, за да не изморява сърцето си. Той трябва да води спокоен и редовен живот и да не се изморява.

При доброкачествения ендокардит с вода в корема да се приложи същото лечение, дадено за воден перикардит с вода в корема.

При злокачествен ендокардит - само болнично лечение.

При лечението да се има предвид, че при задух непременно трябва болният да лежи в леглото полулегнал и подпрян с няколко възглавници.