Лапата от кисел селски квас е универсално средство за налагания на главата и болнитееста. Лечебното действие на кваса се дължи на скритите лъчи, които изпускат всички дрожди, и на топлината, излъчванари ферментацията, която трае около 6 часа.

Едновременно с локални процедури, насочени към основния проблем на пациента, е много полезно да се слага на главата "шапка", ушита от 2 парчета хасе, така че да я покрива от веждите до раменете, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 10 с.л. сурови диви кестени, настъргани с кората, или с 10 с.л. млади корени от полски бъзунек, счукани на каша. Отгоре се поставя шапка според сезона и се спи така.

Приготовяне на пресен селски хлебен квас:

1. Квас с мая: 1 ч.л. мая се разбърква с 2 ч.л. топла вода, прибавят се 300 г брашно (типово или тричаво) и топла вода, за да стане гъсто тесто. Оставя се да втаса 1 час и квасът е готов (но е добре да втасва 4 часа). От същото тесто се оставя парче (колкото яйце), поръсено с малко брашно за другия ден.

2. Квас с боза: взема се черен типов или тричав хляб от 3-5 дни (стар), на който се маха кората, разронва се в дълбока чиния и се напръсква с 1 чаша топла кисела боза, намачква се да стане тесто, поръсва се с 1 равна ч.л. сода бикарбонат и отново се намачква, за да ферментира по-бързо и да стане на квас.