Технология на дишането:

Основно положение: седнал или изправен (по войнишки).

Очистителното дишане става само през носа. То проветрява и очиства белите добове и целия организъм, като освежава и всички системи в организма.

а) вдишвате дълбоко, бавно и силно през ноздрите, като се опитвате да вдишвате колкото е възможно по-дълго време;

б) задръжка на дишането 5-10 секунди;

в) издишването става по следния начин: затварят се устните като за свирене, но без да се издуват бузите, след това със значителна сила през устата се издишва част от поетия въздух, за секунда се спира издишването, след което се издишва и т.н., докато се издиша целият въздух. Най-важното е въздухът да се издишва със сила;

г) след това се прави едно обикновено дишане за успокояване на белите дробове.

За предпочитане е да не се правят повече от 10 вдишвания и издишвания сутрин, обед и вечер преди ядене, редувайки ги с обикновено дишане и издишане за успокояване на дробовете.

Дълбокото дишане поставя в действие дихателния апарат в пълния му обем.

Разликата между очистителното и дълбокото дишане е в издишването. При дълбокото се издишва въздухът през устата бавно (като че се свири, но без да се издуват бузите). Гръдният кош трябва да се задържа в едно положение, като леко свивате корема, а с излизането на въздуха от дробовете бавно го изпъвате. Щом въздухът излезе от дробовете, отпуснете мускулите на гръдната и коремната кухина.