За лечение на гуша (струма) се прави следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се вземат по 15 капки настойка от орехчета без образувани ядки в тях. Вземат се 70 орехчета, поставят се в 5-литрова стъклена бутилка и се заливат с гроздова ракия. На 8-ия ден се прибавят 2 кг захар и 2 л домашно вино. Сместа стои на тъмно в запушена бутилка 40 дни, след което се прецежда.

II. Десет минути след настойката (сутрин, обед и вечер) да се пие по 100 мл отвара от:

Борови връхчета 100 г

Исландски лишей 100 г

Мента - пиперита 100 г

Орехови листа 100 г

Спирея - корен и стрък 100 г

Дилянка - корен 50 г

От горната билкова смес се вземат 2 с.л., запарват се с 500 мл кипяща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 с.л. сироп от борови връхчета. 100 връхчета в 2 л вода врят 30 мин, след което се прибавят 1 кг захар и 500 г мед и ври още 10 минути. Като изстине, се прецежда и се държи на студено, за да не вкисне.

IV. Процедури:

1. Вечер преди лягане да се постави на гушата лапа от листа от див кестен, смлени на каша, поръсени с 1/2 ч.л. нишадър на прах, леко намазана от вътрешната страна с малко мед; или да се постави компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отвара от дъбови кори и орехови листа (6 с.л. кори, нарязани ситно, врят в 1 л вода 30 мин, прибавят се 5 с.л. орехови листа и врят още 10 мин; като изстине, се прецежда).

2. През деня, ако има възможност, е добре да се носи на гушата компрес от лист прясно зеле; или торбичка от тензух, в която да са наредени 1 ред зелени орехови листа или 2-3 реда листа от бъз - свирчовина, попарени с кипяща вода и изстискани. Отгоре се закрепва с бинт.

3. Много полезно е дъвченето на бяла дъвка (сакъз). Намалява гушата и укрепва зъбите.