При трудно зарастване на дълбоки и гнойни рани:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 суп. лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). Вземат се 15-20 зелени листа (200 г), махат им се бодлите, смилат се на каша, прибавят се 50 г корени от ранилист и по 500 г мед и червено вино. На водна баня ври 30 мин и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Агримония

Борови връхчета

Жълта комунига

Жълт кантарион

Жълн равнец

Живовлек - широколистен

Горска ягода - лист

Малина - лист

Гръцка коприва

Орехови листа

Френско грозде - лист

Цариче

От горната билкова смес се вземат 3 с.л., запарват се с 600 мл кипяща вода, ври на тих огън 15 мин и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

III. Два часас лед ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема: по 1 суп. лъжица от следната смес: 500 г мед или течна гликоза, 20 зелени листа от индрише с дръжките, 20 ядки от сладки бадеми, счукани на каша, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени с корите, но без семките, и с прибавка на следната билкова смес от аптеката:

Тинктура валериана симплекс (чиста) 10 г

Тинктура кратеги (от глогови листа) 10 г

Камфор на прах 1 г

Олио мента (ментови капки) 25 капки

IV. Десет минути след едно от горните средства (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 суп. лъжица настойка от 100 г корени от БРОШ (рубина тинктурум) в 500 мл червено вино ври на водна баня 30 минути и веднага се прецежда.

V. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: парен компрес върху раната с 10 парчета марля, натопена във вряща отвара от смрадлика (2 суп. лъжици се слагат в 500 мл кипяща вода, врят 10 мин, след това се прецежда и отново се слага на огъня да ври). В нея се потопяват надиплените една върху друга 10 марлички, изваждат се с чисти щипки, изстискват се добре с помощта на дебела кърпа, опитват се на бузата и ако не парят, внимателно се поставят върху раната.

Отгоре компресът да се покрие с тънко хасе, парче найлон и вълнен шал. Така се стои 5-10 мин, докато изстине. След това раната да се измие с отвара от жълт кантарион (2 суп. лъжици се запарват с 500 мл кипяща вода, ври 10 мин и като изстине, се прецежда).

След банята се прави сухо изтриване на болното място и превързване с мехлем, направен от 500 г зехтин и по 3 суп. лъжици жълт и червен кантарион. На водна баня врят 1 час и преди да се извади, се прибавят 50 г пчелен восък, 25 г бял тамян и 25 г бяла дъвка (сакъз).

Твърдите компоненти трябва да се счукат добре, преди да се прибавят. Като се разбърка, се прецежда. Мехлемът се намазва върху измит лист живовлек - широколистен, или лист от бял крем, но ако няма - върху 3-4 пласта марля, която напълно да покрива раната.

При много дълбоки рани марля като тампон се вкарва в раната и се сменя на всеки 12 часа; или в раната се слага торбичка от марля, напълнена с прясна, несолена, домашна извара. Отгоре се слага чиста марля и се превързва. Щом от раната почне да излиза чиста кръв, превързването продължава със сладък (благ) мехлем за отворени рани, приготвен по следния начин:

100 г чист зехтин или стопена овча или козя лой

100 г мурова смола (колофон)

100 г чист пчелен восък

25 г истинска бяла дъвка (сакъз), счукана на прах

25 г чист бял тамян, счукан на прах

15 г бебешки сапун

Всички съставки се слагат в чист алуминиев съд и на тих огън се бърка, докато се сгъсти като мехлем, но без да завира. Употребява се сутрин и вечер, след като раната се измие с отвара от жълт кантарион, се поставя на лист от живовлек или бял крем, или на чиста марля, както е посочено по-горе. Освен сладък мехлем може да се използва и мехлем за гнойни рани, приготвен от 1 жълтък от прясно яйце, по 1 суп. лъжица мед и бяло брашно и 1 ч. лъжичка чист зехтин. На тих огън се бърка, докато се сгъсти като мехлем, но без да завира. Този мехлем заличава и белезите от раните.