При хронично подути лимфни възли:

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене да се взема по 1 суп. лъжица сироп от борови връхчета. Вземат се 50 връхчета, в 1 л вода врят 20 мин, след което се прибавят 500 г мед и 1/2 лимон и ври още 10 минути. Като изстине, се прецежда. Държи се на студено, за да не вкисне. При вземането всяка лъжица да се засилва с 1/4 ч. лъжичка прах от яйчени черупки.

II. Веднага след сиропа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Бял равнец

Жълт равнец

Жълт кантарион

Червен кантарион

Коприва - корен

Мащерка

Пелин

Подбел

Синя тинтява

От горната билкова смес се вземат 2 суп. лъжици, запарват се с 500 мл кипяща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда. Пие се с мед и лимон на вкус.

III. Добавки:

1. След обед и вечеря да се взема по 1-2 зърна смес от: 500 г чист боров катран (за вътрешна употреба), 10 г нишадър на прах и 5 г рафинирана сяра. Размесва се с 1 суп. лъжица кафе от фий, за да стане гъсто като тесто, от което се правят топчета колкото царевични зърна, овалват се в царевично брашно, за да не се слепват едно с друго, и се съхраняват.

След това да се изпият 2-3 ч.л. пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 1 ч. лъжичка бъзов мармалад, шипково брашно, малко плодов сок или сок от моркови, чист пчелен мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза. Вместо кваса може да се изпие 1 суп. лъжица бирена мая, разредена с малко вода.

2. Първата вечер преди лягане да се правят следните процедури: парна баня на главата с отвара от лайка и орехови листа, последвана от налагане на подутите жлези с торбичка, пълна с топла прясна несолена извара. Втората вечер - с торбичка, пълна с топла лапа от печена ябълка, смачкана със захар. Третата вечер - с топла лапа от житни трици, сварени с малко чисто натурално вино.

3. Сутрин на болните жлези да се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в настойка от: 300 г чист зехтин с две суп. лъжици жълт кантарион ври на водна баня на тих огън 1 час, стои 2-3 дни и се прецежда.

4. Вместо вода да се пие отвара от орех - лист (5 зелени листа или 1 суп. лъжица сухи в 1 л вода врят 30 мин и като изстине, се прецежда); или отвара от орехови черупки (5 суп. лъжица в 1 л вода врят 30 мин и като изстине, се прецежда).