Средства при подагра:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. смес от: 500 г мед или течна гликоза, 20 зелени листа от индрише с дръжките, 20 ядки от кайсия или сладки бадеми, счукани на каша, 4 месести лимона разрязани, изстискани и смлени с корите, но без семките, и с прибавка на следната билкова смес от аптеката:

Тинктура валериана симплекс (чиста) 12 г

Тинктура кратеги (от глогови листа) 12 г

Олио мента (ментови капки) 25 капки

II. Десет минути след сместа (сутрин,обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от:

Зайча стъпка 60 г

Пача трева 60 г

Полски хвощ 60 г

Синя тинтява 60 г

Троскот 60 г

Бял равнец 30 г

Глухарче 30 г

Маточина 30 г

Мента - пиперита 30 г

Мечо грозде 30 г

Миризлива теменуга 30 г

Овчарска торбичка 30 г

Цариче 30 г

От горната билкова смес, добре разбъркана, се вземат 3 суп. лъжици и 1 ч. лъжичка ленено семе. Запарват се с 600 мл кипяща вода, ври захлупено на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда. Пие се с 1/2 ч. лъжичка лимонов сок и малко мед.

III. Диета:

1. За предпочитане е вегетарианската храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци - карфиол, домати, краставици, ряпа, ориз, целина, коприва и други. Да не се ядат спанак и сини сливи!

2. Храната да е слабо солена и умерено подкиселена с лимон.

3. Консервирана храна, люто и алкохол да не се употребяват.

4. След закуска, обед и вечеря да се взема по 1 ч.л. смес от 500 г мед и 20 г рафинирана сяра на прах. Преди всяко вземане да се разбърква, защото се утаява на дъното. След това да се пие по 100 мл домашна боза от картофи, приготвена по следния начин: 1 кг сурови необелени картофи се нарязват на малки кубчета и се варят в 2 л вода, докато се разварят добре. След като изстинат, се прецеждат през тънка кърпа чрез изстискване. Получената боза се пие с мед и лимон по вкус. Държи се в хладилник, за да не вкисне.

5. Вместо вода да се пие отвара от 20 шипки, разрязани на по 2 части, по 2 с.л. листа от черни боровинки и целина се запарват с 600 мл кипяща вода, врят на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

IV. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1суп. лъжица смес от: 1 кг чист пчелен мед, 300 г смлени орехови ядки, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша и 30 г семе от копър, смляно на прах. Тази смес изчиства бацилите и гнойните огнища в организма и нормализира утайката.

V. Десет минути след сместа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от: 5 ореха счукани на каша с ядките и черупките, по 3 суп. лъжици овесени зърна и корени от коприва; сместа ври в 2 л вода на тих огън 15 мин, след което се прибавят 4 суп. лъжици от следната билкова смес: борови връхчета, исландски лишей, спирея и хмел - шишарки, по 50 г от всяка (добре разбъркани) и 1 лимон, разрязан на 4 части. Ври още 15 мин. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

VI. Важни добавки:

1. Ако болният не понася влажните топлини, тогава да си налага болните стави с торбички, напълнени с търпимо горещ речен пясък, засилен наполовина с готварска сол или пък с горещи житни трици.

2. При силно изпотяване да се направи на цялото тяло на болния фрикция с хладка солена вода (500 мл вода, 1 суп. лъжица готварска сол).

3. Болният трябва да знае, че чрез масажи, лека гимнастика, ходене на екскурзии и разходки организмът се освобождава от излишната пикочна киселина, но те трябва да са съобразени със силите на болния.

4. Лимоновото лечение при тази болест е полезно при спазване на следното правило: дневно да не се вземат повече от 2-3 лимона, защото се разстройва храносмилането и пречи на лечението.

5. През време на лечението да се носят широки обувки и ако има любима котка, да се спи с нея, защото тя е единственото магнетично животно, което може да изтегли болестта на господаря си.

6. Преди да започнете лечението, не забравяйте главното правило - билките лекуват само 50% от болестта. Останалите приложения като диета, бани, лапи, самовнушение, природосъобразен начин на живот и др. ще излекуват останалите 50%. За предпочитане е билките да се варят с дестилирана вода, защото лечебността на отварките се увеличава с 25%.

Локални процедури при лечение на подагра

Вечер преди лягане да се павят следните процедури:

Разтривка на всички болни стави с памуче, натопено в настойка от: 500 г сурови диви кестени, настъргани с кората, 2-3 суп. лъжици зелени листа от столетника агава американа (не трябва да имат никакви ивици - жълти или бели, защото тези с ивиците са отровни), на които се махат бодлите и се счукват на каша и 2 с.л. лавандула се заливат в подходящ буркан с 1 л спирт за горене, затваря се добре и се оставя на слънце 7 дни. След това се прибавят по 1 ч.л. камфор на прах, нафталин, нишадър, салицил и рафинирана сяра на прах и в продължение на 2 дни бурканът се разклаща по 4-5 пъти на ден, за да се разтворят по-добре добавките. На деветия ден се добавят 3 суп. лъжици терпентин.

След разтривката болните стави се увиват с торбички от тензух, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с по 1 суп. лъжица захар и 1 ч. лъжичка сяра. След това болните стави се увиват с бинт.

Ако през деня болките в ставите са силни, болното място да се разтрие с дадената по-горе настойка; или болните стави да се увият с компреси във вид на торбички от тънко хасе, напълнени с топла прясна несолена извара; или с топло добре изцедено кисело мляко, поръсено на върха на ножа с нишадър на прах и рафинирана сяра по равни части; или ставите да се наложат с 1 ред зелени листа от див кестен, добре намазани с изцедено кисело мляко, леко поръсено със смлян синап (при липса на синап с черен пипер на прах); или болното място да се увие като компрес с торбичка от тензух, напълнена със сурови диви кестени, настъргани с кората. Закрепват се с бинт и се държи, докато болката мине.

Ако през това време има и висока температура, добре е на гръбнака му да се залепи домашна лечебна мушама, приготвена от парче американ с дължината на гръбнака, широко 10 см, намазано със смес от: 1 белтък от прясно яйце, разбъркан с 1/2 ч. лъжичка камфор на прах. Държи се до вечерта.

Лятно време от 10 до 12 часа да се прави някое от дадените по-долу приложения:

1. Слънчево-пясъчни бани: пациентът се зарива до брадата в горещ пясък, със студен компрес на сърцето, с глава, покрита с бяла кърпа. Да стои така, докато му е приятно (20-50 минути) или докато сърцето е спокойно. След което да се изтрие тялото със сух горещ пясък, да се облее с хладка слънчева вода или да се направи морска или речна баня с плуване 5-10 мин, като тялото изцяло трябва да е покрито с вода, за да не се простуди.След банята се прави бързо подсушаване с хавлия и обличане. Такива бани могат да се правят 20-30 поред с неделна почивка.Те могат да заменят всички вечерни и сутрешни приложения.

2. Цели топли бани (36С - 30 мин) с отвара, приготвена по следния начин: вземат се 12-15 коренища със стъблата и листата, но без плодовете, защото цапат, от полски бъзунек, 1 снопче зелени клонки с листата от върба ракита и 1 двойна шепа орехови листа. В голям съд с вода врят 30 мин и преди снемането от огъня се прибавя 1 двойна шепа морска сол, за да може с една и съща отвара да се направят 6 бани поред. Ако отварата е малко за банята, може същите билки да се сварят още веднъж, но водата да ври само 15 мин. След банята се прави "сухо увиване", за да се препоти.