I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 20 зелени листа (около 200 г), махат им се бодлите и се смила на каша. Прибавят се по 200 г чист пчелен мед и домашно червено вино. На водна баня ври 30 мин и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено, за да не вкисне.

Забележка: Алоето да не е по-възрастно от 5 години и да не е поливано 3-5 дни преди да се откъснат листата.

II. Десет минути след сиропа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от: 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, по 2 с.л. корени от коприва и овес - зърна, в 1500 мл вода врят 15 мин на тих огън, след което се прибавят 4 с.л. от следната билкова смес от равни количества добре разбъркани:

Борови връхчета

Бял глог - плод

Лозови листа

Малинови листа

Полски хвощ

Добавя се 1 лимон, разрязан на 4 части, и ври още 15 мин. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

III. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 бучка захар с 15-20 капки настойка, приготвена от 150 г чесън, обелен и счукан в дървен хаван на каша, поставен в подходящо шише и залят с 250 мл сливова ракия или аптекарски спирт 95 градуса. Държи се на тъмно, добре запушено 10 дни, след което се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Вземането да става по следната схема:

- първи ден - сутрин, обед и вечер по 10 капки;

- втори ден - сутрин, обед и вечер по 11 капки;

- трети ден - сутрин, обед и вечер по 12 капки, и т.н. до петнадесетия ден по 25 капки, след което се продължава вземането по 25 капки, докато настойката свърши. След това се почива 10 дни и се взема втора доза по същата схема. Ако има нужда, може да се направи и трета доза.

IV. Десет минути след капките (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от:

Леонорус 100 г

Метличина 100 г

Очанка 100 г

Глухарче 50 г

Живовлек - широколистен 50 г

Цикория - лист 50 г

От тази билкова смес се вземат 3 с.л., запарват се с 600 мл вода, ври захлупено на тих огън 15 мин и като изстине, се прецежда. Пие се с мед и лимон на вкус.

V. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 мин; или парни компреси на очите с торбички от марля, напълнени с попарен цвят от лайка, или памучета, натопени в горещ чай от лайка или гореща вода, с продължителност 5-10 мин; или налагане затворените очи с подходящи топчета памук, увити в марличка, натопени в суров белтък от прясно яйце, леко изстискани.

Така се стои 10-20 мин, след което следва сухо изтриване на лицето и капване във всяко око по 1 капка разтвор от 10 г мед и 30 мл дестилирана или преварена вода; или по 1 капка от 1 ч.л. лимонов сок и 2 ч.л. дестилирана или преварена вода.

Пациентът да не се притеснява от смъденето на очите след капването на лимоновия разтвор, защото това е нормална реакция. Следва поставяне върху затворените очи на млечен компрес във вид на малки торбички от марля, напълнени с по 1 суп. лъжица прясна несолена извара; или с листа от прясно зеле, предварително попарени с кипящо прясно мляко, за да омекнат. Отгоре се слага чист памук и леко се превързва с бинт.

VI. Сутрин една седмица поред да се прави хладка медна баня на очите (20С - 1 минута с разтвор от 1 ч.л. мед, разтворен в 200 мл чай от липов цвят, преварена или дестилирана вода). Държи се на студено в добре запушено шише. Втората седмица да се прави солена баня на очите (20С - 1 минута със солен разтвор от 1 л преварена вода с 30 г морска сол).