При алергичен конюнктивит:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. настойка от 3 пресни яйца, измити и залети в подходящ буркан със сока на 9-10 лимона, така че да се покрият с 1/2 см сок, киснат в него 3-4 денонощия, докато се стопят черупките. После се разбъркват с вилица, изваждат се ципите на яйцата и се добавя 200 г небетшекер, счукан на ситно. Добавят се и 2 с.л. коняк, за да не вкисне настойката. Държи се на студено в хладилник.

II. Десет минути след настойката (сутрин, обед и вечер) се пие по 75 мл отвара от:

Петопръстник 50 г

Босилек 25 г

Бял глог - цвят 25 г

Живовлек - широколистен 25 г

Леска - лист 25 г

Розови листа 25 г

Коприва - лист 25 г

От горната билкова смес се вземат 2 суп. лъжици, запарват се с 500 мл кипяща вода, ври захлупено на тих огън 20 мин и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

III. Вечер преди лягане да се прави парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 мин, последвана от хладка баня на очите (20С - 30 сек) с неподсладен черен чай, запарен до потъмняване; или с меден разтвор (30 г мед, разреден със 150 мл преварена вода). След това на всяко око (затворено) да се сложи лапа от средата на бял хляб, натопен в домашно вино; или от белтък от твърдо сварено яйце, разрязано и от вътрешната страна поръсено с печена стипца на върха на ножа.

IV. Сутрин да се прави наплискване на очите с хладка (20С) вода по следния начин: с дясната ръка от разстояние 12 см се наплисква дясното око 12 пъти поред, след това с лявата ръка се наплисква лявото око (затворено) 12 пъти поред, след това дясното 13 пъти поред и лявото 13 пъти поред. След това очите се изтриват с мека кърпа в посока към носа. Наплискването на очите може да се прави винаги, когато са уморени, най-малко 3 пъти на ден. Много важно е водата да е хладка. Ако клепачите са възпалени, да се намажат с настойка от зехтин с жълт и червен кантарион или с бадемово масло.