Средства при белодробен емфизем:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 топче от следната смес: Разбъркват се по 3 с.л. синап (смлян на брашно), кафе от ръж, мед (врял на водна баня, за да не дразни кашлицата) и кипяща вода и от полученото тесто се правят топчета. Овалват се в царевично брашно, за да не се слепват помежду си, и се нареждат в подходяща кутия. Заедно с топчетата се пие и дадената отвара в т. II.

II. Десет минути след горното (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Босилек

Бъзов цвят

Живовлек - широколистен

Леска - лист

Тополови листа

Подбел

Черница - лист

Салвия

От горната билкова смес се вземат 4 с.л., запарват се в 1 л кипяща вода, прибавят се 1-2 с.л. мед, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

III. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема едно от дадените по-долу средства:

1. Сироп от борови шишарки: вземат се 100 малки зелени шишарки и 25 листа подбел и в 2,5 л вода с 500 г небетшекер врят на тих огън 30 мин. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

2. Настойка от суров и съвършено пресен цвят от бъз - свирчовина и от цвета на черната черница. От двете се взема по равни части и без вода се натъпква хубаво в 1-3 бутилки от по 1 л, като във всяка бутилка се слагат по 5 зелени листа от широколистен живовлек и по 3-5 с.л. мед (врял на водна баня 10 мин). Отворите на бутилките се завързват с кърпички и се оставят на слънце 10 дни. След това се прецеждат през тънка кърпа чрез изстискване, налива се в бутилки и се държи на студено, за да не вкисне. Отворите на бутилките да се завържат с кърпички вместо с тапи.

3. По 1 ч.л. смес от 150 г небетшекер, счукан на прах, 15 г нишадър на прах и 250 г топло прясно чисто селско краве масло. Сместа се бърка, докато стане на крем.

IV. Допълнения:

1. След обед и вечеря да се взема по 1-2 суп. лъжици бъзов мармалад със или без малко мед или да се пие по 50 мл домашна боза от картофи, приготвена по следния начин: 1 кг сурови, необелени картофи се нарязват на малки кубчета. Врят в 2 л вода, докато се разварят добре, и след като изстинат, се прецеждат през тънка кърпа чрез изстискване. Получената боза се пие с мед и лимон по вкус. Държи се в хладилник, за да не вкисне.

2. Вместо вода да се пие отвара от босилек и леска - лист (по 1 с.л. от двете се запарва в 500 мл кипяща вода, ври 10 мин и като изстине, се прецежда). По желание може да се пие подсладено с мед (врял на водна баня).

3. Вечер преди лягане да се облича на голо и да се спи с "жилетка", ушита от тънко хасе на 4 джоба (по два отпред и отзад - от ключицата до ребрата като между всеки два джоба ими по 5-6 см празно място) с хоризонтални тегели, широки 1 см, напълнени със смес от: готварска сол и рафинирана сяра на прах (с телесна температура) в пропорция 3 с.л. сол, 1 с.л. рафинирана сяра на прах. Преди обличането "жилетката" се затопля до телесна температура, не по висока. Отгоре се облича фланелка.

4. Сутрин да се облича на голо "жилетка", ушита от разтегателна хартия.