I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да взема по 1 с.л. сироп от узрелите зърна на полския бъзунек. В буркан от 5 л се нареждат 1 ред зърна на дебелина около 2 см и 1 ред ситна захар и т.н. догоре, като най-горният ред е захар, и то с дебелина 6-8 см, за да не вкисне. Отворът на буркана се завързва с тънка кърпа и се оставя на слънце 10-15 дни, докато захарта се стопи. След това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване, налива се в бутилки, чиито отвори се завързват с кърпички, вместо да се запушват с тапи, и се държат на студено, за да не вкисне.

II. Десет минутис лед сместа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Агримония

Борови връхчета

Великденче

Коприва - лист

Жълт кантарион

Жълт равнец

Живовлек - широколистен

Горска ягода - лист

Малинови листа

Миризлива лазаркиня

Орехови листа

Червена хвойна - зърна

От горната билкова смес се вземат 2 суп. лъжици, запарват се с 500 мл кипяща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда.

III. Вместо вода да се пие запарка от шипка (30 шипки, счукани в дървен хаван на каша, се изсипват върху 600 мл кипяща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня. Като изстине, се прецежда.).

IV. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 суп. лъжица смес от: 500 г течна гликоза или мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от сладки бадеми или от кайсии, счукани в дървен хаван на каша, 3 лимона, разрязани, изстискани и смлени с корите, но без семките, и следната билкова смес от аптеката:

Тинктура валериана симплекс (чиста) 10 г

Тинктура кратеги (от глогови листа) 10 г

Камфор на прах 1 г

Ментови капки 25 капки

V. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: гореща баня на ръцете до китките и краката до глезените (42С - 10-20 мин) с отвара от: орехови листа, водно пипериче и смрадлика. Вземат се по 9 с.л. от всяка, запарват се с 3 л кипяща вода, врят 10 мин, след което се сваля от огъня и се добавят по 3 с.л. оцет и морска сол, 1 с.л. салицил и 1 ч.л. натриев бензоат. С една и съща отвара могат да се правят бани 10 вечери поред.

Преди заспиване засегнатите места по кожата да се мажат с едно от дадените по-долу средства:

1. Настойка от: 40 цвята невен се поставят в 200 мл гроздова ракия в стъклен съд и стои на слънце 40 дни, след което засегнатите места се намазват с памуче, натопено в настойката.

2. С прегоряло машинно масло.

3. С мехлем, приготвен от: 100 г зехтин, 25 г пчелен восък и 25 г чиста бяла дъвка (сакъз). Зехтинът се слага в чист алуминиев съд и се сгорещява, след което се добавят восъкът и дъвката, много добре счукани на ситно. Бърка се непрекъснато, докато се махне пяната. Сместа не трябва да завира, защото си губи лековитостта.

VI. Сутрин засегнатите места да се пудрят със салицил; или да се изтриват с памуче, натопено в следната смес: глицерин, амоняк и спирт по 50 г от всяка.