При разширени вени:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. смес от: 500 г чист мед и 250 г семе от магданоз, смляно на брашно.

II. Десет минути след сместа и 2 часа и 10 минути след ядене (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от:

Невен 50 г

Полски хвощ 50 г

Агримания 30 г

Борови връхчета 30 г

Гръцка коприва - лист 30 г

Живовлек - широколистен 30 г

Жълт равнец 30 г

Орех - лист 30 г

Репей - корен 30 г

Синя тинтява 30 г

От горната билкова смес се вземат 2 с.л., запарват се с 600 мл кипяща вода и на тих огън ври 15 мин. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

III. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 с.л. настойка от: 50 г корени от брош и 50 г корени от млада коприва в 1 л червено вино, на водна баня на тих огън ври 30 минути и веднага се прецежда.

IV. Процедури:

Вечер и сутрин на засегнатите места да се прави лек сух масаж с повдигнати нагоре крака със сухи длани, с продължителност 1 минута, а при по-тежки случаи да се масажират със следния домашен мехлем. Вземат се 50 г кокоша мас, стопена на водна баня, 20 г нишадър на прах и 5 г глицерин. Стопената кокоша мас заедно с глицерина се слага на тих огън в чист съд да се сгорещи, но без да завира, след което се добавя нишадърът и се бърка, докато се разтопи.

Много полезно е да се прави хладка баня (25С) на краката с концентриран солен разтвор (20 г морска сол се разтваря в 500 г вода).

Локални процедури при разширени вени

Вечер преди лягане да се правят следните процедури: лек сух масаж с повдигнати нагоре крака със сухи длани, с продължителност 1 минута. След това се продължава със същия масаж с длани, натопени в разтвор от печена стипца, с продължителност 1 минута.

Следва хладка баня на краката до под коленете, а когато са засегнати вените на бедрата, да се прави хладка (25С) седяща баня, като краката изцяло да са покрити с гъст солен разтвор (20 г морска сол се разтваря в 500 мл вода). Следва сухо изтриване на същите места и обвиване на засегнатите места с компреси от 4 хасени парчета, натопени в хладка отвара от: дъбови кори (3 с.л. в 600 мл вода на тих огън врят 30 мин, като изстине, се прецежда); или налагане на същите места с хладка лапа от сурово настъргана тиква; или със зелени листа от див кестен, попарени с кипяща вода, за да омекнат, и след това добре изстискани; или със зелени листа от орех, напръскани от лицевата страна с малко оцет; или с листа от прясно зеле, напръскани от лицевата страна с малко оцет; или с торбичка от тензух, напълнена със сурови необелени картофи, настъргани на едрото ренде, подсилени с 1-2 суп. лъжици готварска сол, престояват 10-20 мин, изцеждат се много добре, поставят се и отгоре се обуват чорапи, с които се спи.

Много полезно е вечер преди лягане болният да полежи 10-20 минути по гръб, повдигайки и сваляйки краката си бавно, докато упражнението му е приятно.

Сутрин масажиране на засегнатите места със следния домашен мехлем. Вземат се 50 г кокоша мас, стопена на водна баня, 20 г нишадър на прах и 5 г глицерин. Стопената кокоша мас заедно с глицерина се слага на тих огън в чист съд да се сгорещи но без да завира, след което се добавя нишадърът и се бърка, докато се разтопи. Масажът да се прави с длани, натопени с домашния мехлем.