Средства за профилактика на организма при склонност към повишен холестерол:

I. Сутрин,у обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 250 г чист зехтин и 250 мл лимонов сок.

II. Десет минути преди ядене и 2 часа и 10 минути след ядене (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от: 5 ореха, счукани с черупките, и 3 с.л. от следните билки в равни количества:

Борови връхчета

Бял равнец

Исландски лишей

Синя тинтява

Черница - лист

Добавя се и 1 с.л. ленено семе. Горните съставки се запарват в 1 литър вряща вода и врят още 10 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Пие се подсладена с мед и лимон на вкус.

III. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) при силно увеличен холестерин да се взема по 1 с.л. от следната смес: 1 кг мед, 300 г ядки от орехи, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша. Преди всяко вземане сместа да се разбърква.

В продължение на 1 седмица на обед и вечеря трябва да се яде предимно прясна несолена извара с ръжен хляб. Като лекарство може да се пие по 50 мл чисто бяло вино, което спомага за нормализиране на холестерола.

IV. Важни добавки:

1. Два пъти годишно (най-добре през януари и юни) да се прилага следният 10-дневен режим: 500 мл прясно мляко се заливат със сока на 1 лимон и се поставят на огъня да заври, за да се пресече. Прецежда се и полученият цвик се пие в 1 часа през нощта. Изварата се яде на вечеря, за да поддържа холестерола в нормално състояние. Това се прави 10 дни поред.

2. Зимно и лятно време да се пази главата от студ и слънце (от 9 до 17 часа).

3. Да се избягва употребата на животински мазнини, а растителните да са в умерени количества. Да се използва предимно чист зехтин.

4. Сутрин преди закуска да се пие 150 мл вода или плодов сок, в който от вечерта е киснало парче от 20 г прясна хлебна мая; или същото количество отвара от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, в 1 литър вода врят 20 мин и като изстине, се прецежда. Може да се пие с мед и лимон на вкус.

5. През лятото да се правят следните процедури:

а) на главата да се поставя 10 дни поред "шапка" от зелени листа от орех, наредени с лицевата страна към главата и напръскани от същата страна с малко оцет. Отгоре се слага друга шапка. Държат се по няколко часа;

б) всяка сутрин главата да се полива с 1 литър хладка (20С) вода, след което да се изтрие до сухо;

в) Всекидневно да се правят най-малко по 2 часа разходки на открито.