При продължително хълцане периодично да се пие по 100-150 мл от една от дадените по-долу отварки:

1. Горещ чай от лайка.

2. Гореща отвара от анасон - семе (1 ч. лъжичка в 500 мл хладка вода се вари 10 мин, като изстине, се прецежда).

3. Гореща отвара от копър - семе (приготвя се като горната).

4. Отвара от джоджен с черен пипер (1 с. лъжица листа от джоджен и 5 зърна черен пипер в 250 мл вода се варят 10 мин).

Ако хълцането не спре, 20 минути след едно от горните средства да се вземе следната смес: 1 ч. лъжичка ситно счукана захар, разбъркана с 1 ч. лъжичка оцет или 1 ч. лъжичка сок от кромид лук.

За облекчаване на отделните пристъпи действа много добре цяла гореща баня с продължителност 15-20 мин; или парни компреси на долната част на гърдите и задната част на шията (тила) с търпимо горещ сварен ечемик; или сухи горещи трици с продължителност 30 мин. След това да се постави коремен компрес, натопен в хладка отвара от трина или вода, и отгоре да се постави грейка. Държи се 2-3 часа. Тези процедури могат да се повтарят сутрин, обед и вечер.

При непрестанни хълцания на корема да се постави компрес, натопен в чай от лайка, засилен върху слънчевия сплит (областта над пъпа) с торбичка, напълнена с топла лапа от 6 суп. лъжици готварска сол, 6 суп. лъжици прясно смлян синап, 3 суп. лъжици царевично брашно и топъл оцет колкото поеме, за да стане гъста лапа като тесто; или с топла прясна несолена извара.

Много полезни са дълбоките вдишвания през носа и бавните издишвания през устата. Да се правят на всеки час по 10-20 пъти.