Причините: стрес от ужасите и заседяване пред екрана с чипс и пуканки

Седиш на дивана с часове, вперил поглед в телевизионния екран, механично нагъваш чипс и пуканки, а сърцето ти ще изскочи от напрежение при всяка екшън сцена на поредния страховит филм. Това може да е полезно за убиване на времето, но е вредно за килограмите, установиха учени от Ливанско-американския университет (LAU) в Ню Йорк, съобщава в. “Дейли мейл”.

Честото гледане на трилъри и филми с ужаси и насилие кара хората да

поемат вредни

и мазни храни

и по този начин да надебеляват, доказват авторите на проучването.

Такива продукции възбуждат силни емоции, зрителят става нервен, стресиран, изтощен и посяга към вредни закуски занимавки, за да се успокои.

Романтичните и музикалните филми, комедиите, семейните саги не предизвикват такива емоции и човек не се тъпче с хрупкави солени храни и шоколад, констатират изследователите.

Лапането на т.нар. джънкфуд е начин организмът

да потисне

стресовите хормони,

които се отделят при гледане на трилъри, обясняват специалистите. Тяхното изследване е първото досега за ефекта на екшъните и филмите на ужасите върху избора на храна и апетита. Предишни проучвания са стигнали до подобни изводи и за агресивните видеоигри.

В новия експеримент са участвали 84 души между 20 и 30 години, на които предварително са измерили кръвното налягане, пулса, нивата на стрес и апетита. На една част от групата са пуснали сцени на насилие, а на друга – романтични комедии.

На всички са поднесени различни закуски – пуканки, чипс, бисквити, шоколад, сладки, ябълки, портокалов сок, пепси и им е разрешено

да ядат каквото

и колкото искат

Оставени са без надзор, за да не ги притесняват. След прожекциите зрителите на трилъри и филми на ужаси показали високи нива на нервност, изтощение и тъга, а при тези с романтичните комедии такива изменения не са констатирани. Макар че и при двете групи не е установено повишаване на апетита и поява на глад, зрителите на филмите с насилие са изяли с 1/3 повече закуски от другите участници, казват изследователите.

“Експериментът показва, че страховитите филми имат силен стресов ефект и предизвикват голямо напрежение у зрителите дори и без физическо натоварване, каквото при гледането на кино няма”, казва ръководителката на изследването д-р Лама Матар.

От 42-ма участници в групата с трилърите 62%

са консумирали

повече от два

мазни продукта,

а 71,4 % - над две солени закуски. Що се отнася до сладките неща, консумацията била почти еднаква и в двете групи.

Изводът е, че не само заседяването пред екрана води до затлъстяване, но и тъпченето с вредни храни в несъзнателен опит да си набавиш енергия, казват учените.

Обяснението е, че апетитните закуски намаляват стреса, който се появява в отговор на страховити сцени, и пораждат положителни емоции като чувство за сигурност и благополучие. В този случай към храната се посяга като към успокоително заради напрежението от филма.

По принцип хроничният стрес в живота повишава желанието за консумация на енергийни, мазни продукти, затова стресираните хора са склонни към напълняване.

“Някои изследвания сочат, че повдигащите напрежението музика, ритми и шумове в трилърите също се отразяват на избора на храна и зрителят посяга към нездравословни закуски”, се сочи в резултатите от теста.

Във времена, когато обществата по света се борят с детското затлъстяване, това първо изследване на връзката между филмите за насилие и свръхтеглото отправя важно предупреждение, казват авторите му.

“С този проблем и отражението му върху килограмите на подрастващите трябва да се поведе сериозна борба”, казват те.

Предишни изследвания са установили, че състезателният дух и напрежението при видеоигрите повишават кръвното налягане, сърдечния пулс и общото здраве на сърцето, засилват апетита. Но гледането на телевизия и особено на трилъри няма конкуренция като рисков фактор за надебеляване и свръхтегло.

Телевизорът в спалнята разболява

Редица изследвания са доказали вредата за здравето от заседяването пред телевизионния екран. Какво установяват те:

l Неподвижността, свързана с гледането на филми дори и един час на ден, повишава риска от рак на червата. Според проучване на болницата за активно лечение в Масачузетс и Медицинския факултет на Харвардския университет два часа излежаване пред телевизора повишават опасността от тази болест със 70 процента.

l Деца, които имат телевизори в стаите си, са по-склонни към затлъстяване. Португалски учени проучиха стила на живот и навиците на 120 момиченца между 4 и 6 години и установиха, че тези с телевизор в спалнята са 3 пъти по-склонни към натрупване на килограми и при тях рискът от затлъстяване е 4 пъти по-висок в сравнение с децата без тази екстра.

l Гледането на телевизия е рисков фактор за наднормено тегло повече от всеки друг вид заседяване особено за малките зрители. До този извод стига изследване на университета на Южна Австралия, според което неподвижността при четене или рисуване носи по-малък риск от развитие на свръхтегло от тази при прекаляването с филми, видеоигри или занимания с компютър.