Причини. Претоплена стая (повече от 22 градуса), изнежване с много дрехи, при оздравяване от прекарани болести, рахит и др.

Признаци. Тялото и главата на болното се потят обилно при най-малки движения през деня, а особено много през нощта. Сутрин чаршафът и възглавницата на детето са съвършено мокри.

Лечението се провежда от лекар. Народната медицина препоръчва лечение според причината, а ако тя не е известна, общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене детето да изпива по 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките на ситно, и по 2 с.л. корени от обикновена коприва и очистен овес. В 1200 г вода на тих огън всичко се вари 15 мин, след което се добавят 2 с.л. от следната смес: борови връхчета, исландски лишей, листа от бяла черница, спирея и росопас - по 50 г от всяка, и 1/2 лимон, разрязан на 2 части; варят се отново още 15 мин; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед или сироп по вкус.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол, тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното).

На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от кромид лук с листа от магданоз по равни части и по малко от други любими салати с винен оцет и чист зехтин по вкус) може да изяжда и 50 г крехко месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба.

На вечеря винаги да се дава безмесна храна - кисело мляко с 1-2 ч.л. сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, компоти и ядки от бадеми, лешници и орехи с малко леко препечен хляб. След ядене болното да взема 1 ч.л. бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да пие отварка от липов чай (2 с.л. цвят се запарва с 500 г вряща вода и кисне 1 час захлупен).

II. Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 25-50 г отварка от агримония, босилек, върбинка, жълт и червен кантарион, лешникови листа, мента пиперита, синя тинтява и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. Две пълни с.л. от тази смес се варят 20 мин в 600 г вода на тих огън; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма със 150-500 г топла вода (според възрастта), последвана от цяла топла баня (37С за 10-20 мин) с разтвор от сода бикарбонат - на една баня се слага 20-40 г сода, след нея се прави сухо увиване с хавлията и 1-2 одеяла (увито като бебе до шията), а след препотяването, което се познава по изсъхналото чело, се прави бърза фрикция по части на цялото тяло със солен разтвор (300 г вода и 1 ч.л. морска сол). На главата се поставя "шапка" от 1 зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре - вълнена шапка; държи се до сутринта или докато много досади на болното.

IV. Сутрин се прави фрикция с хладък солен разтвор на цялото тяло (по части); следва сухо изтриване и обличане.

Неделя. Почивка от всичко.

Важни добавки. 1. При желание баните може да се правят през деня вместо вечерта.

2. Такива бани могат да се направят 20 поред всеки ден, през ден или през два дни. След 20-те бани добре е да се почине 20 дни и ако има полза от тях, да се повторят, за да се ликвидира болестта.

3. При потенето на краката да не се ходи с обувки, които имат гумени подметки, или с гуменки.

4. Много е полезно през деня силно засегнатите от потта места да се изтриват с памуче, натопено в камфоров спирт.