Причини. Туберкулозен перитонит, воден плеврит, порок в сърцето и др.

В зависимост от местата, където се е натрупала водата, воднянката бива кожна, гръдна и коремна и т. н. Подуванията от воднянката изглеждат восъкоподобни и когато ги натиснем, остава дупка.

Лечението се провежда от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма и по начина, изложен за болестта, която го е предизвикала. Ако причината не е известна, да се спазва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене болното да взема по 1 ч.л. сироп от тиква. Приготвяне: на една тиква (най-добре от сорта "свински") се отрязва капакът, изчиства се от салото и семето и догоре се напълва със ситна захар; захлупва се със същия капак и стои така 48 часа. След това се изцежда сиропът й, а самата тиква се сварява и се изяжда.

II. 10 мин след сиропа да се изпива по 1 чашка от 25-50 г отварка - по 2 с.л. корени от магданоз и ечемик (зърна) в 2 л вода се варят на тих огън 20 мин, след това се прибавят и по 1 с.л. лайка (цвят), лешникови листа и царевични коси; варят се още 10 мин и веднага се прецеждат. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. За по-бързо изхвърляне на водата от тялото болното в продължение на 2-3 дни за закуска, обед и вечеря да яде само печени картофи без хляб, а след ядене да взема по 1-2 ч.л. сладко от кайсии или ягоди. След това е добре в продължение на 2 седмици храната да бъде вегетарианска, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, особено ако болното е свикнало да изяжда дневно и по 1-2 глави печен кромид лук без захар. В резултат на всичко това урината ще се увеличи.

Детето може да се храни и с обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и 50 г крехко месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба.

На вечеря да се дава безмесна храна - кисело мляко с 1 лъжица сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, печена и варена тиква и компоти с леко препечен хляб.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) може да се пие дневно по 150 г отварка от ечемик (1 пълна с.л. ечемик в 1/2 л вода се вари 30 мин и веднага се прецежда). От тази отварка първо водата в тялото се увеличава, а след това от честото уриниране бързо се изхвърля навън.

III. Два часа след ядене болното да изпива по 1 чашка от 25- 50 г отварка от жълт и червен кантарион, мента пиперита, невен (листа и цвят), синя тинтява и хмел (шишарки) - по 100 г от всяка. Две пълни с.л. от тази смес с прибавени по 1 с.л. ленено семе (предварително леко запечено, за да не се желира) и конопено семе (счукани на ситно) се варят 20 мин в 700 г вода и веднага се прецеждат. Пие се подсладена с мед и ли-мон по вкус.

IV. Вечер преди лягане да се налагат коремчето и бъбреците с две торбички от тънко хасе, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 10-20 сини сливи (за двете места), смачкани без костилките, поръсени с малко леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата); отгоре се слага вестник и вълнен пояс.

На главата му да се сложи "шапка" от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре - вестник и друга шапка. При главоболие на болното да се слага "шапка" от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен или с 2-5 с.л. диви кестени, настъргани с кората, или с 2-5 лъжици млади и пресни корени от полски бъз, ситно счукани, отгоре се слага вълнена шапка; държат се цяла нощ.

V. Сутрин се прави фрикция на подмишниците, корема и бъбреците с хладка вода и сухо изтриване. През деня да се носи на бъбреците мушама от хаваджива (15/10 см) с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да може да диша кожата. Носи се 15 дни от едната и толкова от другата страна, след което се заменя с друга.

Неделя. Ако е добре болното - почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

Важна добавка. Да се следи краката на болното винаги да са топли и сухи. Ако има нужда, да спи с грейка (топло шише) на стъпалата.