Причини. Неправилна обмяна на веществата, лошо хранене на детето, живеене в нехигиенични условия и др.

Признаци. Голяма обща слабост особено след прекарана тежка болест и силно отслабване - измършавяване.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене болното да изпива по чашка от 25-50 г отварка (според възрастта) от 5 ореха, счукани с ядките и черупките на каша, по 1 с.л. корени от обикновена коприва, цикория (листа) и борови връхчета или зелени шишарки; всичко се вари в 1 л вода на тих огън 15 мин, след което се прибавят по 1 с.л. жълт кантарион, росопас и хмел (шишарки), вари се още 15 мин и веднага се прецежда през кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна (млечно-растителна), слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Сутрин на първа закуска да се изпива 1 чашка от 100 г боза, в която от вечер се слага парче хлебна мая (5-10 г), кисне захлупено цяла нощ, а на сутринта се разбърква и засилва с 1 ч.л. бирена мая и малко мед или сироп по вкус.

Един час след тази закуска болното може да вземе и втора закуска от 1 чашка прясно сварено мляко, засилено с 1 пресен жълтък от кокоше яйце и подсладено със захар, или да изяжда 1 чиния сварени овесени ядки с малко мляко, захар и 1 парче ръжен хляб. Преди обяд и вечеря като предястие да изяжда по 1 глава печен кромид лук без захар и без хляб.

На обяд - готвено със зеленчук, домати, картофи, бамя и пр., а като десерт да яде тестени сладки (юфка и др.). На вечеря да се дава винаги безмесна храна - прясно и кисело мляко или небито сирене, ядки от плодове - бадеми, лешници, орехи и др., и компоти с хляб.

След обяда и вечерята да изпива или по 1 чашка домашна боза, приготвена от 1 ч.л. пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 1/2 ч.л. шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, та да стане гъсто и сладко като боза, или 1 кафена чашка кафе от жълъди, опечени и смлени на кафе, подсладено със захар или мед по вкус.

Забележка. В тежки случаи на измършавяване и когато болното мъчно понася вегетарианска храна, на обяд и вечеря може да изяжда и по 50-100 г прясно крехко месо - агнешко, телешко, пилешко и прясна риба, винаги варено или печено (не пържено).

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да пие отварка от мащерка и чесън (2 с.л. мащерка и 1 ч.л. обелен чесън се варят 10 мин в 500 г вода; като изстине, се прецежда).

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 25-50 г отварка от агримония, борови връхчета, червен и жълт кантарион и синя тинтява - по 50 г от всяка. 2 с.л. от тази смес с 1 ч.л. червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и се варят на тих огън още 10 мин; като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане (1-2 вечери поред) да се направи топла клизма със 150-250 г чай от лайка (след това винаги при запек), последвана от цяла топла баня (37-38С за 10-20 мин) с отварка от борови клони и черничеви листа (2-3 хватки борови клонки и 1 хватка черничеви листа се варят 30 мин в казан с вода; излива се във ваната и ако има нужда, се долива още топла вода).

След банята се прави сухо увиване с хавлия и 2-3 одеяла за по-добро изпотяване, след което се облича суха и чиста пижама, а на главата се поставя цяла "шапка", напълнена с пресен селски хлебен квас. Държи се цяла нощ или докато досади на болното.

IV. Сутрин още с пробуждането се прави масаж на цялото тяло със суха длан, кадифена ръкавица или мека четка (3-5 мин), последван от фрикция на подмишниците и корема с хладка вода.

Неделя. Пълна почивка от всичко; пият се само билките и се пази диетата.

Важни добавки. 1. Много е полезно ходене с боси крака в топло време и спане (ако времето позволява) при отворен прозорец. Лятото детето да се заведе на планински курорт (особено в борова гора), където да се остави да играе на слънце и чист въздух до насита, весело и радостно. Скоро лицето му ще се закръгли, кожата му ще се зачерви и в най-късо време ще бъде съвършено оправено. 2. По време на лечението детето не трябва да ходи на училище.