Признаци. Обикновено припадъците траят 1-2 мин. Детето навежда глава, устните му посиняват, цялото се изпотява и или се отпуска като мъртво, или пък заспива. Като се събуди, е весело, като че ли нищо не е имало. Припадъците обикновено идват между 12 и 14 часа.

Предпазване. 1. Да се отстрани запекът. 2. Да се коригира храненето на кърмачето или малкото дете.

Лечението се провежда от лекар. Народната медицина предлага лечение според причината на заболяването, а ако причината не е известна, общо за засилване на организма:

а) Първите 1-2 вечери да се направи топла клизма (37С) най-добре с чай от лайка.

б) Всяка сутрин на малките деца да се прави суха изтривка с кадифена ръкавица, а на по-големите - сух четков масаж (2-3 мин), последван от хладка (28С) фрикция (на гърдите и гърба) със солена вода. През вечер да се правят топли бани с отварка от трина (37С за 10-15 мин). През вечер да се поставят топли компреси на корема, натопени в топла отварка от трина.

в) Често да се проветрява жилището, болното дете да се разхожда на чист въздух;

г) Детето да ляга рано вечер и да му се осигури спокойна домашна среда.

Вътрешно. На по-големите деца да се дава: а) отварка от обикновена коприва (2 с.л. се варят в 600 г вода 1/2 час и веднага се прецеждат); пие се сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене по 1 кафена чашка, подсладена с мед и лимон по вкус; или б) отварка от исландски лишей с мед; пие се 1/2 час след обяда и ве-черята и по 1/2 - 1 кафена чашка (според възрастта).

Диета. Да се избягва всякакво прехранване, да се регулират храненията. Най-добре е детето да се храни четири пъти дневно вместо пет пъти. Храната да бъде главно сокове или кашици от плодове и зеленчуци, малко прясно мляко, а още по-добре е млякото да се замени с овесено мляко.