Причини. Бързият, а често и ненормален растеж на децата се дължи на разстройство на жлезите с вътрешна секреция, на първо място на хипофизата.

Детето започва бързо да расте на височина, и то за сметка на пълнотата. По лицето му се явяват пъпки. Костите му остават тънки, ходилата и ръцете наедряват много. Лицето добива страшен изглед. Детето чувства безсилие.

Предсказание. Състоянието е сериозно. Да се търси лекарска помощ.

Превежда се хормонално лечение. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене да се вземат 1-2 ч.л. (според възрастта) сироп от борови връхчета - 300 г борови връхчета в 2 литра вода врят на тих огън, докато остане 1 литър, след това се добавя 1/2 кг захар и 1/2 кг мед и се вари още 10 мин; като изстине, се прецежда през цедка.

II. 10 мин след сиропа да се изпива 1 чашка от 30-50 г (според възрастта) отварка от агримония, бяла черница (листа), борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, росопас и спирея - по 50 г от всяко. От тази смес 3 пълни с.л. се запарват с 600 г вряща вода, вари се 15 мин на тих огън и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет, или обикновена храна без свинско, овче, говеждо и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не.

Сутрин на първа закуска да се изпива по 1 чашка овесено мляко (2 с.л. очистен овес в 600 г вода се вари, докато зърната се разпукат, след това се изстисква през кърпа), подсладено с малко мед или захар и лимон по вкус, заедно с парче тричав хляб. На обяд като предястие да се взема или по 1-2 глави печен кромид лук (пече се като ябълка без захар), или салата от кромид лук и магданоз - по равни части, с малко моркови и целина, настъргани на ситно, и по малко от други салати с олио и оцет на вкус.

На обяд с другата храна да се изяжда и по 50-100 г крехко месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба, а за десерт - по 1/2 лимон, разрязан с корите на тънки филийки и поръсен с малко захар. Безмесна вечеря: кисело мляко с 1-2 ч.л. сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, сурови плодове и компоти с малко препечен хляб. След ядене да се взема по 1 ч.л. бъзов мармалад с малко мед.

Забележка. При тази болест не бива да се приемат захарни изделия като бонбони, сладко и т. н. Вместо тях да се ядат изобилно плодове или пък чист мед.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 1 литър вода и 3 с.л. корени от коприва, вари се 30 мин и веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене да се взема 1 ч.л. от следната смес: 500 г чист мед, 5 зелени листа от индрише, 10 бадема, счукани на каша, 3 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките.

IV. 10 мин след сместа да се изпива 1 чашка от 30-50 г отварка от агримония, бударица, исландски лишей и полски хвощ - по 60 г, обикновена коприва (листа и цвят), пача трева (листа и клонки), цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) - по 50 г. От тази смес 2 с.л. в 500 г вода се варят 10 мин и се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 250-500 г (според възрастта) топла вода, последвана от парни компреси в областта на хипофизата (от челото до темето) и на щитовидната жлеза (гушата), последвани от разтривка от долу на горе 1-2 пъти с памуче, натопено в камфоров спирт.

Да се наложи на главата цяла "шапка", напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре), засилен с 3-7 с.л. диви кестени, настъргани с кората; на гръбнака се слага същият квас, засилен с 3 с.л. диви кестени и 2 с.л. магданоз (листа, попарени, изстискани и нарязани на ситно); на щитовидната жлеза - същият квас, засилен с 1 с.л. диви кестени; на корема отпред се поставя компрес, натопен в хладка отварка от орехови листа; държат се до сутринта или докато много досадят.

Неделя - пълна почивка от всичко, пият се само билките.

Добавка: Всекидневно да се прави 2-часова разходка на чист въздух.